Skip to main content
0

Varför ska man mäta radon i en bostadsrättsförening?

Av september 16, 2017juni 19th, 2018Flerbostadshus

Radon är en radioaktiv gas som i förhöjda koncentrationer inomhus kan leda till lungcancer. Man ska därför mäta radon för att kontrollera att det av Folkhälsomyndighetens satta gränsvärdet på 200 Bq/m³ inte överstigs. Om man skulle ligga över gränsvärdet finns det effektiva åtgärder för att sänka radongashalten, t.ex. genom ökad luftomsättningen i lägenheterna eller ventilera bort radonet under fastigheten.

Miljökontoren runtom i Sveriges kommuner ställer krav på fastighetsägare och bostadsrättsföreningar att genom ackrediterade radonmätningar redovisa radonhalten i sina fastigheter. Om det inte sker så kan kommunen ge vite.

Hur gör man en radonmätning i en bostadsrättsförening?

Det är enkelt att mäta radon i flerbostadshus. För att kunna lämna in korrekta data till miljökontoren behöver mätresultaten visa på ett årsmedelvärde. För att årsmedelvärde ska kunna beräknas av ett ackrediterat laboratorium gäller följande:

  • Mätningen måste vara ackrediterad enligt ISO 17025, d.v.s. radondosorna som används vid mätningen måste uppfylla dessa krav.
  • Mätningen måste pågå i minst 2 månader.
  • Mätningen måste ske under den så kallade eldningssäsongen (oktober – april)

Mätningen sker i respektive lägenhet med minst två dosor. Samtliga lägenheter med markkontakt ska mätas och utöver det minst 20% av lägenheterna, minimum en lägenhet per våningsplan. På grund av svinn (radondosor som städas bort hos någon boende) så bör man i praktiken mäta minst 30% av lägenheterna. Man brukar också placera ut några extra dosor i källaren för att indikera eventuella problem med markradon. Det är större risk med radon i närheten av hisschakt så lägenheterna högst upp vid schaktet bör mätas. Om man är osäker kan man alltid kontakta vårt ackrediterade mätlaboratorium, www.radonova.se, som kan ge rådgivning.

Hur rapporterar man in sin mätning till miljökontoret?

Det varierar över landet hur rapportering till miljökontoren går till. Normalt framgår det av kommunens instruktioner. Resultatet av de ackrediterade mätningarna i respektive lägenhet rapporteras in. Om korrekt fastighetsdata fyllts i från början i underlaget till det ackrediterade laboratoriumet kan en sådan rapport med analysresultat enkelt genereras av www.radonova.se. Laboratoriet har stor erfarenhet från miljökontors olika ärendehanteringssystem, som t.ex. Ecos eller EDP Vision Miljö, och vet vad som ska rapporteras in.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.