Vi hjälper er mäta radon i alla typer av fastigheter

Som fastighetsägare eller förvaltare beställer du direkt från vårt laboratorium

Hos oss får ni utleverans av radondosor inom 1–2 dagar, analystider under en vecka, fri tillgång till Mina Sidor som förenklar utplacering och datainhämtning, möjlighet att ta ut rapporter i PDF och Excel samt filer anpassade för kommunernas miljösystem.

ISO 17025 Ackreditering

Ackrediterade av SWEDAC och följer SSM:s metodbeskrivningar

Svenskt laboratorium

Störst i världen med kunder i fler än 80 länder

Modern kundportal

Enkel registrering av mätdata digitalt på Mina Sidor

Snabba utleveranser

Vi levererar normalt samma dag utan extra kostnad

Undvik oväntade överraskningar vart 10:onde år

Traditionellt sett så har radonmätning varit något man utför i fastigheter minst vart 10: onde år och däremellan efter ombyggnationer med ackrediterade spårfilmsdosor. Dock kan radonhalten i fastigheter i många fall förändras utan att man gjort någon större renovering. Det kan räcka med att otätheter uppstår vid indragning av el, vatten eller obalans i ventilationssystemet. Även sprickor i bottenplattan och i tätningar kring rördragningar kan uppstå. Utvecklingen av olika sensorer har det senaste åren gott snabbt framåt och numera går det även att övervaka radonhalten i realtid med uppkopplande sensorer. Det möjliggör att man med säkerhet kan veta att radonhalterna över tid ligger på halter under referensvärdet på 200 Bq/m³. Det är då något som man med stolthet kan visa upp för hyresgäster och personal i stället för komma i efterhand och meddela att radonhalterna är höga men man vet inte hur längesedan som personer i byggnaden har varit utsatts.

Få kontroll på din fastighet genom att kontinuerligt mäta radonhalten

I byggnader med tidstyrdventilation påverkas radonhalten väldigt mycket av drifttider. Därför går det genom att kontinuerligt mäta radonhalten säkerställa att ventilationen utifrån inställda förutsättningar fungerar som det ska. En förhöjd radonhalt under drifttid kan nämligen uppstå till exempel om ett aggregat inte ger önskad effekt, att förändringar i kontorslandskap påverkar luftflöden i rummet, filter är igensatta eller att dörrar till trapphus/källare är öppna. Genom kontinuerligövervakning går det också att optimera ventilationen och därmed inte slösa energi och pengar i onödan. Det viktigast av allt att du över tid säkerställa låga radonhalter i lokaler där personal och elever vistas och att du enklare kan hitta ett samband till vad som orsakat de högre radonhalterna Med hjälp av Radonovas SPIRIT-radonsensor kan du enkelt mäta och visualisera radonhalterna i byggnader. Genom att använda Radonovas API kan du överföra aktuella radonvärden till drift och fastighetssystem. Radonovas Robin-radonsensor ROBIN är en professionell radongivare för fast installation för radonövervakning, radonevakuering eller montage i luftbehandlingsaggregat och frånluftsfläktar. ROBIN ansluts enkelt till regulator, centralenhet, datalogger, fläktregleringssystem eller PLC. Givaren finns i olika varianter.


Sensorer/givare för radonmätning

Övriga produkter

Dessa förmåner ingår när du låter oss hjälpa dig med din radonmätning

Snabba utleveranser och analystider

Vi skickar iväg utrustning för din radonmätning samma vardag vid beställning innan 15.00. Våra analystider är normalt 1 – 5 arbetsdagar.

Högsta kvalitet och precision

Vi har högsta kvalitet och precision på våra mätningar vilket är bevisat vid internationella jämförelsetester.

Modern kundportal med mätresultat tillgängliga online

Vår kundportal Mina Sidor utvecklas kontinuerligt! Vi skapar smidiga arbetssätt och smarta lösningar för dig som användare.

Ackrediterade enligt ISO 17025

Radonva är ackrediterade enligt ISO 17025 och följer Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivningar.

Kompetent kundservice

Med vår erfarna och behjälpliga kundserivce kan ni via telefon, meddelande & chatt nå oss vid frågor och funderingar.

Uppföljande vägledning

Efter radonmätningen kan det vara svårt att veta hur man ska gå vidare - vi finns då här för att vägleda er framåt till nästa steg mot en radonfri miljö.

Beräkna antalet dosor

Välj kalkylator och fyll i information om er fastighet för att beräkna antalet dosor som behövs för att utföra en ackrediterad långtidsmätning.

Välj typ av mätplats


Därför ska du välja Radonova

30+ år erfarenhet

Över 30 års erfarenhet av radonmätningar

Vi grundades 1986 i samband med Tjernobylolyckan. Vi fick i uppdrag av Sveriges regeringen att mäta det radioaktiva nedfallet.

6M+ radondosor

Över 6 miljoner radondosor levererade

Vi har flera moderna och säkra produktionslinjer för våra varumärken. Vi producerar när behov uppstår upp till 400 000 radondosor varje månad.

1M+ mätningar

Över 1 000 000 mätningar gjorda

Vissa mätningar kräver 2 radondosor, andra tiotusentals när ett stort område ska kartläggas. Vi hjälper dig med din radonmätning.

Aktiva i 80+ länder

Kunder och mätningar i fler än 80 länder

Vi har den expertis som krävs för att genomföra en radonmätning på rätt sätt, oavsett land. Vi följer lokala metodbeskrivningar i alla länder.

Ta hjälp utav våra radonexperter

Lär dig mer

Viktigt att tänka på som fastighetsägare eller förvaltare

Vilket ansvar man har som fastighetsägare vad gäller kontroll av radonhalt varierar beroende på om fastigheten har bostäder eller arbetsplatser. Om fastigheten har bostäder som t ex lägenheter är man som fastighetsägare ansvarig för att mäta och verifiera att radonhalten är under 200 Bq/m³.

Nyhetsflöde

mars 14, 2023

Ny dashboard visualiserar radonsituationen i fastigheter

augusti 18, 2022

Den ultimata guiden för att välja radoninstrument eller digital radonmätare

mars 11, 2022

Radonova och Talkpool lanserar trådlös radonsensor för fastighetsbranschen

mars 07, 2022

Radonova lanserar trådlös radonlogger för konsulter och fastighetsförvaltare