Stockholmshem arbetar för en sund och radonfri inomhusmiljö

Stockholmshem är Stockholms största bostadsföretag. Här bor närmare 60 000 stockholmare – lika många som i en mellanstor svensk stad, eller mer än fem procent av stadens invånare. Tillsammans med Radonova arbetar Stockholmshems radonsamordnare Richard Norén för att säkerställa att de boende inte utsätts för radonhalter som kan vara skadliga.

Med ett fastighetsbestånd som omfattar cirka 28 000 lägenheter krävs en rationell och säker process för mätning och analys av radon. Nya mätningar görs löpande under mätningssäsongen 1 oktober till 30 april. Övrig tid används för att bearbeta och rapportera data, planera för kommande säsong och vid behov genomföra radonsänkande åtgärder.

Höga krav i alla led

Som bostadsbolag behöver Stockholmshem möta krav och önskemål från flera intressenter. Från de boende och de egna medarbetarna till miljöförvaltningen och Strålsäkerhetsmyndigheten.

- Därför behöver vi arbeta med ett effektivt och väl planerat genomförande av själva mätningarna. I det ingår exempelvis att våra hyresgäster informeras och möts av områdestekniker som är väl pålästa. Vi har också stora mängder mätdata som måste hanteras rationellt och möta kraven från både miljöförvaltningen och vår egen verksamhet. Här känns det som vi har en kunnig och tillförlitlig samarbetspartner i Radonova. Vi har en löpande kontakt över hela året även om frågorna varierar beroende på tidpunkt, kommenterar Stockholmshems Richard Norén.

- Ett konkret exempel på hur arbetet hela tiden utvecklas är att Radonova sedan en tid vakuumförpackar och datummärker alla radondosor. På så vis har vi hela tiden god koll på hur gamla våra dosor är och om någon förpackning brutits innan dosan ska användas. När man som vi hanterar flera tusen radondosor sparar det mycket tid och resurser att ha full koll på det egna lagret. Dessutom är vakuumförpackade radondosor betydligt mindre skrymmande, fortsätter Richard Norén.

Digitalisering pågår

När den digitala transformationen går på högvarv är arbetet med radonmätning och analys inget undantag.

– Vi har rationaliserat flera arbetsmoment och tillsammans med Radonova skapat ett gemensamt arbetssätt när det gäller hantering av mätdata. Bland annat har deras webbapplikation Radonline bidragit till effektivare processer och färre manuella arbetsmoment. Med Radonline får vi tillgång till rapporter, mätuppdrag och annan data som uppdateras i realtid. Sen finns det saker kvar på önskelistan, som en applikation för att på ett enkelt sätt kunna skanna streckkoden på radondosorna in i Excelfilen med hjälp av mobil eller padda vid utplacering och insamling, avslutar Richard Norén.

Förhöjda värden åtgärdas

Som bostadsföretag arbetar Stockholmshem kontinuerligt med justeringar av ventilationen för att vid behov sänka radonhalten i lägenheter med högre halter än referensvärdet 200 Bq/m³. Ytterligare åtgärder i form av frånluftsfläktar eller radonsugar kan i en del fall också vara aktuella. Färre än 0,5 procent av Stockholmshems bostäder har radonvärden över 200 Bq/m³ luft.

Richard Noréns fem tips för ett effektivt arbete med radon:

  • Ha god koll på det egna fastighetsbeståndet
  • Följ gällande metodbeskrivning för radonmätning
  • Använd om möjligt egna områdestekniker (vid utplacering och inhämtning)
  • Se till att mätningar aviseras tydligt och i god tid
  • Erbjud aktuell och relevant information på den egna hemsidan

Beställ radonmätning av lägenheter

Publicerad

november 28, 2019

Relaterade nyheter

mars 14, 2023

Ny dashboard visualiserar radonsituationen i fastigheter

augusti 18, 2022

Den ultimata guiden för att välja radoninstrument eller digital radonmätare

mars 11, 2022

Radonova och Talkpool lanserar trådlös radonsensor för fastighetsbranschen

mars 07, 2022

Radonova lanserar trådlös radonlogger för konsulter och fastighetsförvaltare