Skip to main content
0

Varför förekommer radon i bostäder och vart kommer radon ifrån?

Av september 5, 2017februari 1st, 2021Villa

När man äger ett hus eller ska köpa ett hus pratas det ofta om radonvärde och att man behöver ha kontroll på detta av hälsoskäl. Men vart kommer radon ifrån?

Radon är en gas som förekommer naturligt i mark och i berggrunden. Det är en s.k. ädelgas och ett grundämne med beteckningen Rn samt atomnummer 86 i det periodiska systemet. Den egenskap som gör att radon inte är bra för hälsan är att ämnet är radioaktivt. Radioaktivitet betyder att ämnet radon avger strålning, s.k. joniserande strålning som påverkar biologiska system. Grundämnet radon är en del i en sönderfallskedja där bl.a. grundämnena Uran och Radium (också radioaktiva) ingår.

Den joniserande strålningen kan skada celler och orsaka celldöd samt förstöra DNA-molekyler i kroppen, vilket kan leda till mutationer och därmed cancer. Särskilt lungcancer är en cancerform som kan härledas till radonstrålning.

ACKREDITERAD

Radonmätning
i villa

Radtrak3® – Mätning för ansökan om radonbidrag
Direkt från Sveriges största radonlaboratorium

BESTÄLL HÄR
ACKREDITERAD

Snabbmätning
i villa

Rapidos® – För att snabbt och enkelt utreda radonhalten

LÄS MER HÄR

Vart kommer radon ifrån i bostäder?

Det finns två olika typer av radon som är vanligt förekommande i bostäder. Det första och kanske vanligaste är markradon. Detta radon härstammar, precis som namnet avslöjar, från marken runtomkring huset. Uran och radium som är före radon i sönderfallskedjan förekommer båda naturligt i berggrunden på många ställen i Sverige. Bygger man ett hus på sådan mark och särskilt om huset dessutom har källare eller är ett souterränghus, kan man få problem med markradon. De byggnadsdelar som har kontakt med marken kan, om de inte är täta, släppa in markradon från omgivningen.

När det gäller själva byggnaden, vart kommer radon ifrån då?  vanlig källa till radon är ett byggmaterial som kallas blåbetong och är ett slags lättbetong. Hus som är byggda mellan ca 1929 och 1975 kan ha blå lättbetong i väggar, bjälklag eller andra delar av byggnadskonstruktionen. Vart kommer radon ifrån i lättbetongen? Även i detta fall är det uran som är källan till radongasen. Blå lättbetong innehåller uranhaltigt alunskiffer som är det som är radioaktivt och som dessutom ger lättbetongen en blå färg.

Undersökning och mätning

Det är relativt lätt att mäta och utreda radon i sin bostad. Därför kan man kontakta ett mätnings- och saneringsföretag och ställa frågan ”Vart kommer radon ifrån”. Företaget kan då hjälpa till genom att skicka ut mätdosor för radon som enkelt hängs upp i taket i de rum man vill mäta radon i. Mätningen ska helst göras under vinterperioden eftersom man då har värsta möjliga förhållanden i huset när man inte vädrar så mycket p.g.a. kylan. Mätningen ska pågå under några månader och därefter skickas radondosorna in till företaget för analys och man får ett radonvärde för varje rum. Gränsvärdet för radon är idag 200 Bq/m3 i bostadshus. Är det högre än så bör man göra någon form av radonsanering.

Man kan också få hjälp att göra en snabbmätning samt kontrollera byggmaterial i ett hus som man funderar på att köpa, vilket är viktigt att göra eftersom radonsanering kan vara ganska kostsamt.

Beställ din radonmätning från Radonova idag!

Join the discussion 4 kommentarer

  • Anonym skriver:

    VAR kommer radon ifrån?

    • Kalle Byström skriver:

      Radon kommer från marken, från uran som finns naturligt i berggrunden. När det sönderfaller bildas radongas som stiger upp genom marken och som sedan kommer in i huset.

      Man har även under en längre period på 1900-talet tillverkat byggmaterial som sönderfaller till radon, så kallad blå lättbetong.

      Mvh Kalle

  • Johan Eriksson skriver:

    Hej,
    Vi är en familj som är intresserade av ett hus som har blåbetong i bla väggar. En mätning som gjordes visar 160 beq. Kan vi med detta resultat känna oss trygga med att det inte kommer att skada vår hälsa på sikt? Vilka åtgärder skulle vi kunna vidta för att minska den nuvarande nivån ytterligare?

    Mvh Johan Eriksson

    • Kalle Byström skriver:

      Hej Johan,

      160 Bq/m³ ligger under det referensvärde som finns, men är ändå ganska nära. 160 Bq/m³ tyder i alla fall på att ni inte har den värsta blåbetongen som kan bidra med uppemot 1 000 Bq/m³.

      Jag hade rekommenderat er att göra en egen mätning när ni väl har flyttat in i huset. En långtidsmätning som får pågå i minst två, men gärna tre månader under vinterhalvåret (1 oktober till 30 april) där ni mäter i dom rum ni vistas mycket i, vilket vanligtvis är alla sovrum samt vardagsrummet.

      Ligger ni på 160 Bq/m³ då också, eller över det, så kan det vara bra att ta kontakt med ett åtgärdsbolag som kommer ut och kan titta på hur man kan ventilera eller stänga ute den radongas som kommer in i huset.

      Oftast behöver det inte vara så dyrt, det kan handla om justeringar, men det är så klart något ni kommer överens om med det åtgärdsbolag ni anlitar. Åtgärdsbolag kan ni hitta i er närhet på http://www.svenskradonforening.se

      Ha en trevlig dag!

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.