Vad är referensvärdet för radon?
Orolig för att din bostad eller arbetspllats har ett för högt radonvärde? Den enda lösningen är att mäta för att kontrollera att man inte ligger över referensvärdet. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten är bästa metoden att mäta i två månader i tidsperioden mellan 1:a oktober och 30:e april. Skulle radonvärdet överstiga 200 Bq/m³ måste någon form av åtgärd vidtas.
Varför finns det en referensnivå för radonhalten?
Svenska myndigheter har satt upp riktlinjer för att försöka minimera hälsoriskerna. Radonhalten mäts både i inomhusluft och vatten. Ligger radonhalten över den fastställda referensnivå kan ägaren av bostaden bli tvingad att agera, vilket alltså beror på att höga radonhalter kan vara skadliga för människor. Det är Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, Arbetsmiljöverket och Boverket som i samråd med Strålsäkerhetsmyndigheten satt upp de nuvarande riktlinjerna. Notera dock att man generellt ska ha så låga radonhalt som möjligt eftersom hälsorisken minskar linjärt med minskad halt.
När är det dags att mäta radon?
Om det aldrig gjorts en mätning bör man kontrollera radonhalten. För bostadsrättsföreningar, hyresfastigheter och arbetsplatser måste man dessutom enligt lagt uppskatta radonhalten i lägenheter och lokaler. Enda sättet att göra det är att genom att mäta. Inläckage av radon från marken är den vanligaste orsaken till förhöjda radonhalter.
Man ska också särskilt vara uppmärksam om fastigheten är byggd med blåbetong. När blåbetong använts har halterna av radon ibland varit riktigt höga. En annan situation är när en bostad eller arbetsplats nyligen genomgått en stor renovering. Små sprickor i byggnadens grund kan uppstå som gör att radongas från marken tar sig in i byggnaden. Radonmätningar blir också inaktuella över tid och har det gått mer än tio år sedan den senaste mätningen är det en god idé att göra en ny mätning.
Referensnivån för olika typer av mätningar
För lokaler som används för allmänna ändamål eller som bostäder är referensnivån satt till 200 Bq/m³. Samma värde gäller för både befintliga byggnader och för nybyggnationer. För nybyggnation benämner man det dock som ett gränsvärde på 200 Bq/m³. D v s kravet på att ligga under 200 Bq/m³ är betydligt viktigare för nybyggnation än i befintliga byggnader.
För inomhusluft på arbetsplatser ska man också ligga under en radonhalt på 200 Bq/m³. Där benämns denna gräns som ett hygieniskt gränsvärde. På arbetsplatser som ligger över detta hygieniska gränsvärde kan det i vissa fall finnas behov att mäta radonexponeringen på individnivå. För det gäller andra hygieniska gränsvärden. Läs mer om referens- och gränsvärden på Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida.
För dricksvatten gäller ett gränsvärde på 100 Bq/l för att det ska räknas som tjänligt. Dock ges en anmärkning som innebär att vattnet kan bli hälsofarligt om halten av radon skulle stiga. Vid 1000 Bq/l räknas vattnet som otjänligt och att det kan vara hälsofarligt att dricka.
Gammastrålning kan skada kroppens celler och blåbetong kan avge viss gammastrålning. Vanligtvis är det i mycket låg grad, men är det högre än 0,3 mikrosievert i timmen innebär det att även radonhalten bör mätas.
Vilka är vi?
Radonova är Sveriges ledande laboratorium för mätning av radon i bostäder och arbetsplatser. Våra säkra mätmetoder med hög noggrannhet är ackrediterade av SWEDAC och är godkända av SSM, Strålsäkerhetsmyndigheten i Sverige.