Radonsäkerhet sällan dyrt eller svårt

Radon är en naturligt förekommande radioaktiv gas som kan innebära hälsorisker om den samlas i höga koncentrationer inomhus. Trots detta är det i de flesta fall varken dyrt eller komplicerat att åtgärda förhöjda radonhalter. Med rätt metodik och verktyg kan både privatpersoner och fastighetsägare vidta åtgärder som är effektiva och ekonomiska.

– Det finns en vanlig missuppfattning att radonsänkande åtgärder generellt sett är kostsamma och tidskrävande. Verkligheten är en annan. Vi ser ofta exempel där förhöjda radonhalter kan åtgärdas med enkla insatser som är ekonomiskt överskådliga, säger Karl Nilsson, vd för Radonova Laboratories.

Små insatser kan ge stora resultat
För att sänka radonhalten i ett hem eller en fastighet är det första steget att genomföra en radonmätning. Kostnaden för en mätning varierar beroende på bostaden eller arbetsplatsen, men för ett enfamiljshus ligger priset ofta runt en tusenlapp för att fastställa årsmedelvärdet. Om radonhalten visar sig vara förhöjd kan enkla åtgärder som att förbättra ventilationen eller täta sprickor i grunden göra stor skillnad. Om det inte räcker med att justera ventilationen brukar en radonsänkande åtgärd kosta cirka 50 000 kronor. ROT-avdrag kan användas för arbetet.

– I många fall handlar det om mindre justeringar som inte nödvändigtvis kräver att man anlitar extern expertis. Det viktiga är att identifiera problemet genom en mätning och agera utifrån det, säger Karl Nilsson.

Avancerade lösningar för mer omfattande problem
För fastigheter med högre radonhalter finns det mer avancerade men kostnadseffektiva tekniska lösningar. Radonsugar och radonbrunnar är två exempel på metoder som kan reducera radonhalten avsevärt. En radonsug skapar ett undertryck under byggnaden och hindrar radon från att tränga in, medan en radonbrunn samlar upp radon och ventilerar ut det innan det når in i byggnaden.

– Det finns en lösning för varje situation. Vår erfarenhet visar att kostnaderna ofta är lägre än vad många förväntar sig. Visst finns det fall där mer omfattande insatser krävs, men de är relativt få, tillägger Karl Nilsson.

En investering i hälsa och fastighetens värde
Att åtgärda förhöjda radonhalter är inte bara en insats för att skapa en hälsosam inomhusmiljö. Det är också en långsiktig investering i fastighetens värde. Fastigheter med dokumenterat låga radonhalter är ofta mer attraktiva på marknaden. Notera att dokumentationen bör komma från ett ackrediterat laboratorium.

Radonova, som är världsledande inom radonmätning, har sett ett ökat intresse från fastighetsägare som vill försäkra sig om att deras byggnader uppfyller riktlinjerna. Enligt Boverkets rekommendationer bör radonhalten inte överstiga 200 Bq/m³. Liknande riktlinjer finns i många andra länder.

Enkla steg mot en radonsäker miljö
För dig som vill ta tag i radonfrågan rekommenderar Radonova följande steg:


1. Utför en radonmätning. Detta är det enda säkra sättet att identifiera eventuella problem.

2. Analysera resultaten och identifiera källan till radonläckan. Ett ackrediterat laboratorium kan hjälpa dig att tolka resultaten och avgöra när det krävs utomstående expertis.

3. Vidta relevanta åtgärder, antingen själv eller med hjälp av experter.
Förhöjda radonhalter behöver inte vara ett stort problem. Med dagens teknik och metoder kan du på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt skapa en säker inomhusmiljö.

– Att mäta och vid behov åtgärda radonhalter har blivit alltmer tillgängligt. Ingen behöver i dag leva i osäkerhet kring radonfrågan, varken i bostäder eller på arbetsplatser, avslutar Karl Nilsson.

Notera att radonhalter varierar över tid. För att säkerställa en säker inomhusluft rekommenderar Radonova en radonmätning var 5:e år. I Sverige beräknas minst 250 000 av landets villor ha förhöjda radonhalter.

Publicerad

januari 13, 2025

Kategori(er)
Generellt

Relaterade nyheter

januari 07, 2025

Hur är radon en fara för människors hälsa?

december 19, 2024

Vi önskar alla en god jul och ett gott nytt år!

december 17, 2024

Kanadensisk studie lyfter radon som en folkhälsofråga

december 09, 2024

Var finns radon?