Hur farligt är radon?

Radon är en osynlig och luktfri gas som tar sig in i många hem och på arbetsplatser utan att vi märker det. Trots att den är naturligt förekommande, kan den utgöra en allvarlig hälsorisk om människor exponeras för förhöjda halter under en längre tid.

Men vad är radon, hur farligt är det, och vad kan man göra för att skydda sig? I den här artikeln går vi igenom radonets påverkan och vad du som privatperson bör känna till.

Radon är en radioaktiv gas som bildas naturligt när grundämnet uran bryts ner i marken. Det är ett vanligt förekommande ämne i jordskorpan och kan ta sig in i byggnader genom sprickor i husgrunden, vattenbrunnar och vissa byggmaterial. Radon är i sig inte farligt i små mängder, men när gasen bryts ner i luften bildas så kallade radondöttrar – radioaktiva partiklar som fastnar i våra lungor när vi andas in dem.

Näst vanligaste orsaken till lungcancer
Det finns en bred konsensus bland experter att långvarig exponering för radon är mycket farlig. Faktum är att radon är den näst vanligaste orsaken till lungcancer efter rökning. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten beräknas cirka 500 fall av lungcancer per år i Sverige vara kopplade till radonexponering. Det innebär att radon är ett större hot än många kanske tror.

De flesta av oss tillbringar en mycket stor del av våra liv inomhus, och om man bor eller arbetar i ett hus med höga radonhalter ökar risken för hälsoproblem markant. Ju längre tid vi andas in radondöttrar, desto större är sannolikheten att vi skadar våra lungor och därmed ökar risken för cancer.

– Att ignorera radonfrågan kan få allvarliga konsekvenser för hälsan. Men det finns enkla åtgärder att vidta, och genom att agera i tid kan man minska risken för lungcancer avsevärt. Som husägare bör du se till att mäta radonhalten i ditt hem. Och som hyresgäst eller arbetstagare har man rätt till en hälsosam inomhusmiljö. Fastighetsägare och arbetsgivare är därför skyldiga att ha kontroll på radonhalten och vid behov åtgärda eventuella problem. Det är samtidigt viktigt att förstå att åtgärder för att minska förhöjda radonhalter i de flesta fall är enkla att genomföra, säger Radonovas expert Benjamin Portin.

Mätning enda sättet att få klarhet
Eftersom radongas är både osynlig och luktfri, går den inte att upptäcka utan att mäta. Mätningen är enkel och kan göras genom att placera ut radondosor eller radoninstrument. Mätning rekommenderas främst under vinterhalvåret, när vi ofta har mindre ventilation och radonhalterna tenderar att vara som högst. Ett ackrediterat radonlaboratorium kan hjälpa dig avgöra vilken typ av mätning som är lämpligast i det aktuella fallet.

Om en radonmätning visar att nivåerna överstiger 200 becquerel per kubikmeter luft – vilket är den gräns som Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar att man inte överskrider – finns det flera åtgärder att vidta. De vanligaste lösningarna inkluderar förbättrad ventilation, tätning av sprickor i husgrunden och i svårare fall installation av en så kallad radonsug eller radonbrunn.

Publicerad

oktober 29, 2024

Kategori(er)
Generellt

Relaterade nyheter

november 19, 2024

Hur ofta bör man mäta radonhalten? En guide för arbetsplatser, flerbostadshus och villor

november 12, 2024

Bli medlem i Villaägarna och spara stort!

november 11, 2024

Radonova skapar möjligheter för unga talanger

november 04, 2024

Radonova blir strategisk partner i spanska Cluster IAQ