Arbetsplatsmätning: Canon genomför smidig radonmätning
För att uppfylla EU:s nya Strålskyddsdirektiv trädde en ny strålskyddslag i kraft den 1 juni 2018.
I EU:s direktiv påpekas att radonexponering inte bara är ett problem för bostäder utan också arbetsplatser. För första gången tas därför frågan om exponering och mätning av radon på både arbetsplatser och bostäder med i den svenska strålskyddslagen. Arbetsplatsmätning har sedan den nya lagen trädde i kraft blivit en viktig del i miljöarbetet.
Vi har träffat Canons försäljningschef Mats Sonesson på kontoret i Uppsala. Mats berättar här hur de gjort för att möta den nya lagen och erbjuda medarbetarna en radonsäker arbetsplats.
Vad var bakgrunden till att ni såg behovet av att göra en radonmätning?
Vi ville veta att lokalen vi hyr är okej och att våra anställda har en god arbetsmiljö. Som arbetsgivare är vi enligt lag ansvariga för att våra anställda inte utsätts för hälsorisker i sin arbetsmiljö. Att ha koll på radonhalten är en del av det.
Enkelt med tydliga instruktioner
Hur tycker du det gått att genomföra en ackrediterad arbetsplatsmätning?
Det var förvånansvärt enkelt. De första dagarna undrade våra anställda vad dosorna var till för men efter det så smälte de in så bra på kontoret att vi nästa glömde att skicka tillbaka dem för analys. Registringen av uppgifterna på Radonovas webbsida var enkel och det följde med tydliga instruktioner om hur dosorna skulle placeras. Vi satte fast dosorna med buntband för att vara säkra på att de inte skulle råka städas bort.
Har ni kunnat använda radonmätningen i ert miljöarbete?
Ja, rapporten från vår arbetsplatsmätning vidarebefordrar vi till Canon centralt och det är något vi kan ta med som en miljöfrämjande åtgärd i vårt miljöarbete – ISO 14001 ackreditering.
Varför föll valet av leverantör på Radonova?
Delvis för att vi själva är ackrediterade enligt ISO 14001. Det kändes därför naturligt att beställa radonmätningen från Radonova då företaget är ackrediterat enligt ISO 17025, 14001 och 9001. Dessutom gav Radonovas hemsida ett gott helhetsintryck gällande kvalitet och pris. Den var också enkel att beställa ifrån.
Till sist, har du något att säga till dem som ännu inte mätt radon på sin arbetsplats?
Med tanke på hur enkelt det är och att lagen numera kräver det är frågan varför man inte skulle göra det? Det gick jättesmidigt för oss som företag att göra en arbetsplatsmätning. Om en mätning skulle visa att en arbetsplats har för höga radonhalter som behöver åtgärdas har man identifierat en betydande hälsorisk. I det avseendet känns det givetvis bra att ha full koll också i radonfrågan. I vårt fall låg den uppmätta radonhalten under det hygieniska gränsvärdet på 200 Bq/m³.
Kort om den nya strålskyddslagen
Den nya lagen innebär nya krav på arbetsgivare med arbetsplatser där radonhalten överstiger det hygieniska gränsvärdet 200 Bq/m³. Om referensvärdet trots åtgärder överskrids ska arbetsgivaren göra en anmälan till Strålsäkerhetsmyndigheten. De kan i sin tur kräva att arbetsgivaren tar till ytterligare åtgärder för att minska arbetstagarnas exponering för radon. Arbetsgivarnas anmälningsplikt började gälla den 29 januari 2019.
Publicerad
oktober 01, 2019