Mätsäsongen för radon börjar – nu är det tid att ta reda på halten i hem och på arbetsplatser
Den 1 oktober börjar säsongen för radonmätning i Sverige. Det går att mäta radon året om men om man vill ha att ett årsmedelvärde för radonhalten i sitt hem eller på arbetsplatsen ska man mäta i minst två månader under eldningssäsongen.
Den 1 oktober börjar säsongen för radonmätning i Sverige. Det går att mäta radon året om men om man vill ha att ett årsmedelvärde för radonhalten i sitt hem eller på arbetsplatsen ska man mäta i minst två månader under eldningssäsongen. I Sverige pågår den mellan 1 oktober och 30 april. För arbetsgivare, skolor, fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och villaägare finns då möjlighet att få full koll på radonfrågan.
Genom en till stora delar digitaliserad process är det i dag enkelt att genomföra en mätning i bostäder eller på arbetsplatser. Från att beräkna antal dosor till att hantera instruktioner och rapportering.
Ofta goda möjligheter att åtgärda i tid
– Ju tidigare radonproblemen upptäcks, desto snabbare kan man vidta åtgärder för att minska exponeringen och därmed risken för hälsoproblem. Eftersom det är den långsiktiga exponeringen för förhöjda radonhalter som utgör en risk finns det oftast goda möjligheter att åtgärda hälsofarliga värden i tid. Vi ser också hur många blir förvånade över hur smidigt det är och ångrar att de inte genomfört en radonmätning tidigare, kommenterar Karl Nilsson, vd för Radonova Laboratories.
Därför är årsmedelvärdet för radon viktigt
Vid en radonmätning är det i de flesta fall nödvändigt att få fram ett årsmedelvärde. För flerbostadshus som bostadsrättsföreningar eller arbetsplatser är det till exempel krav på att den första mätningen ska genomföras under två månader mätning för att få ett årsmedelvärde.
Årsmedelvärdet för radon är viktig ur flera aspekter. Inte minst för att det är den långvariga exponeringen av radon som kan orsaka lungcancer. Radonhalten kan också variera kraftigt under dygnet och under olika dagar. En mätning som genomförs under några dygn ger en bra nulägesbild men fångar inte upp årstidsvariationer i radonhalten.
Anlita bara ackrediterade laboratorier
En felaktigt uppmätt radonhalt kan leda till att man vistas i en inomhusmiljö med förhöjda radonhalter i tron att man inte är i fara. För att försäkra sig om en säker mätning bör radondosor alltid köpas från ett radonlaboratorium som är ackrediterat enligt ISO 17025. Då säkerställer man en korrekt mätning och får ett resultat som går att lita på.
Därför mäts radon på arbetsplatser och i bostäder
Radon är en hälsorisk som efter rökning är den vanligaste orsaken till att människor drabbas av lungcancer. Globalt beräknas varje år 230 000 människor drabbas av lungcancer som en följd av långvarig exponering för radon. I Sverige är motsvarande siffra cirka 500 människor. Därför bör människans exponering för radon kontrolleras och hållas på en så låg nivå som möjligt.
Se filmen om hur vi hanterar våra kunders radonmätning»
Ladda ner Radonovas handbok om radonmätning på arbetsplatser här»
Ladda ner Radonovas handbok om radonmätning i flerbostadshus här»
Bägge handböckerna är kostnadsfria.
Publicerad
september 16, 2024