Som Sveriges största radonlaboratorium får vi dagligen frågor om hur radonmätning av lägenheter i bostadsrättsförening och hyreshus görs på ett korrekt sätt. De viktigaste kraven från kommunerna, som är tillsynsmyndighet, kan sammanfattas i två punkter:
- Mätningen ska genomföras med radondosor från ett ackrediterat laboratorium. Mätmetoden ska vara ackrediterad enligt ISO 17025 av SWEDAC. Ackrediteringen borgar för en säker och tillförlitlig radonmätning. Det säljs dock radondosor i Sverige som inte uppföljer dessa krav och alltså inte är ackrediterade, så kontrollera noggrant att laboratoriet ni köper från är ackrediterat.
- Se till att mäta tillräckligt många lägenheter. Antalet lägenheter som ska mätas kan beräknas från Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivning. Ett vanligt fel är att man följer denna strikt och exempelvis inte tar hänsyn till att radondosor försvinner / städas bort från lägenheter eller att man inte får tillgång till lägenheter när radondosorna ska returneras. Om man inte mätt tillräckligt många lägenheter kommer kommunen kräva kompletterande mätningar för att man ska komma upp i tillräckligt antal. För att man ska vara på den säkra sidan har vi nedan tagit fram en guide för att beräkna antalet lägenheter som ska radonmätas.
Som bostadsrättsförening eller hyresvärd är det enkelt att själv genomföra en radonmätning, men det finns också många företag som erbjuder utplacering av dosor. Om ni använder er av denna service, tänk på att även då ställa krav på att radondosorna måste komma från ett ackrediterat laboratorium.
Hur görs en radonmätning av lägenheter i bostadsrättsförening eller hyreshus?
Förutom krav på ackreditering och att mäta tillräckligt antal lägenheter är det viktigt att tänka på följande saker vid radonmätning av lägenheter i bostadsrättsförening eller hyreshus:
- Radonmätningen ska pågå i minst två månader, helst tre.
- Radonmätningen ska ske under eldningssäsong (oktober-april), dvs. mätningen kan påbörjas senast 1 mars
- Varje lägenhet ska mätas med två radondosor
- Mätningen ska framförallt ske i sovrum och i vardagsrum
- Ventilationen ska vara i funktion
- Bostaden ska vara bebodd
Radondosorna ska placeras:
- hängande, t.ex. från tak eller liggande på en hylla
- minst 25 cm från golv, tak eller vägg
- minst 1,5 m från tilluftsdon, ytterdörr, fönster, värmeelement eller annan värmekälla
- minst 0,5 m från frånluftsventiler
- ej i våtutrymme
Ovan krav baseras på Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivning för mätning av radon i bostäder.
Hur beräknar man antalet lägenheter som behöver mäta radon?
För att utföra en korrekt mätning av radon i lägenheter krävs att:
- samtliga lägenheter med markkontakt ska mätas
- utöver dessa ska minst 20 procent av lägenheterna mätas, vilket ska inkludera minst en lägenhet per våningsplan
- minst 2 radondosor i varje lägenhet
- mätning ska i första hand ske i sovrum och i vardagsrum
- bostaden ska var bebodd och ventilationen ska vara i funktion
Mätning bör också ske i:
- lägenheter där byggnadsmaterialet kan antas bidra till förhöjd radonhalt ska mätas
- lägenheter som angränsar till hiss- eller ventilationsschakt ska mätas
- om källare finns bör den mätas, oavsett om den är inredd eller inte
För att vara säker på att få ett tillräckligt antal mätresultat bör man mäta radon i några extra lägenheter. Detta för att täcka upp i de fall radondosorna skulle städas bort hos någon boende eller på annat vis är otillgängliga vid insamlingen av dosor. Om man mätt för få lägenheter riskerar man nämligen att få mätningen underkänd av kommunen. Som en bra tumregel rekommenderar vi därför mätning i 30% av lägenheterna. Om du är osäker på antalet lägenheter som ska mätas använd gärna vår kalkylator eller kontakta oss gärna med e-post eller telefon 018 – 56 88 00 så hjälper vi dig.