Radonova på IEA:s event i Orlando

I september deltog Radonova vid IEA:s (Indoor Environments Association, tidigare AARST) event i Orlando. Eventet är branschens ledande forum för att utbyta kunskap om inomhusmiljöer och de hälsorisker som radon och så kallad ånginträngning utgör. Under symposiet presenterades nya forskningsrön och teknologier för att hantera dessa problem och förbättra luftkvaliteten i byggnader.

En av Radonovas medverkande vid symposiet var Vanda Jakabová, radonforskare och specialist på radonmätning. Vandas presentation fokuserade på användningen av ett nytt kombinerat protokoll för att bedöma radonexponering på arbetsplatser, särskilt i byggnader med tidsstyrd ventilation som ofta finns i de nordiska länderna och Kanada. Jakabovás forskning underströk vikten av att använda både passiva detektorer för långtidsmätning och digitala radoninstrument för kontinuerlig mätning för att få en mer exakt bild av radonhalterna under arbetstid.

Nya möjligheter för arbetsplatser
Den kombinerade protokollmetoden erbjuder en betydande förbättring när det gäller flexibilitet och noggrannhet vid radonmätning. Data visar bara mindre påverkan från olika säsonger vilket i sin tur tar bort behovet av att välja en specifik mätperiod. Det gör det också enklare för arbetsplatser att genomföra radonmätningar på ett mer praktiskt sätt. Detta är särskilt viktigt för arbetsplatser där ventilationen styrs utifrån specifika tidpunkter, då radonhalterna kan variera kraftigt.

Förbättrad säkerhet
Jakabovás forskning och andra framsteg som presenterades vid symposiet bidrar till att förbättra arbetsmiljön genom att ge arbetsgivare bättre verktyg för att skydda sina anställda mot radonrelaterade hälsorisker. Forskningen visar hur viktigt det är att uppdatera och utveckla metoder för radonmätning i takt med att tekniken och regelverken förändras.

Förutom Vanda Jakabová medverkade även Radonovas Tryggve Rönnqvist vid IEA:s event.

Publicerad

oktober 21, 2024

Kategori(er)
Generellt

Relaterade nyheter

oktober 15, 2024

Viktigt att följa Strålsäkerhetsmyndighetens uppmaning om ökad radonmätning

oktober 01, 2024

Radonovas internationella expansion fortsätter med ny partner i Portugal

september 30, 2024

ARMON väcker uppmärksamhet i forskarvärlden

september 23, 2024

Vad är radon?