Radonova lanserar radoninstrumentet RAD8 - för säker mätning med kort svarstid i krävande miljöer

Radonova blir genom ett nytt avtal återförsäljare för radoninstrumentet RAD8. Instrumentet är särskilt utvecklat för mätning med kort svarstid i fuktiga och krävande miljöer som tunnlar och gruvor. RAD8 är IP67-klassad och väger bara drygt 3 kilo vilket är unikt och betydligt mindre än andra förekommande instrument.

RAD8:s vikt och övriga egenskaper gör det särskilt lämpat när instrumentet behöver transporteras eller bäras runt vid exempelvis besiktningsarbeten.

– RAD8 är ett ruggat instrument som är lätt och behändigt att ta med sig ner i tunnlar och gruvor. Det gör det till ett perfekt instrument för entreprenörer och andra som behöver snabbskanna radonhalten i en miljö för att avgöra om mätning med persondosimetri bör genomföras. Med särskilda tillbehör har RAD8 dessutom kapacitet att mäta både markradon och radon i vatten, säger Dag Sedin, senior rådgivare och produktchef på Radonova.

– Instrumentet är särskilt användbart i vår del av världen där vi har gott om uran i berggrunden vilket kan göra arbete under mark särskilt riskfyllt. Särskilt som vi har ett stort antal tunnlar och gruvor där arbetsmiljön behöver säkras. Med RAD8 går det dessutom att särskilja den torongas som ofta finns när man mäter under markplan. Instrumentet kan diskriminera bort toronhalten till 100 procent och även uppskatta halten toron, plus/minus 30 procent, fortsätter Dag Sedin.

RAD8 lanserades första gången i mars 2023 (i USA). Det nya avtalet som tecknats med Radonovas leverantör Durridge gör dem till deras viktigaste partner för Skandinavien med bl a exklusivitet i Norge och Danmark.

Kort fakta om RAD8:

  • Mätområde upp till 2 500 000Bq/m3
  • Flera olika kommunikationsinterface: 2st USB, Wifi, COM och AUX
  • Instrumentet kan mäta torongas utan att bli kontaminerat för nästkommande mätning
  • Snabbt vid markradonmätningar då instrumentet har en normal responstid på 30 minuter
  • Vattenskyddad (IP67) även om locket är öppet samt har en väska som är MIL-specad (standard i USA).
  • IATA-kompatibelt laddbart batteri gör att RAD8 kan vara i drift i tre dagar utan avbrott (även med pumpfunktionen aktiverad).
  • Instrumentet har en förbättrad, användarvänlig och intuitiv programvara med möjlighet att spara data i molntjänst

Läs mer om produkten

Publicerad

augusti 29, 2023

Kategori(er)
Radonkonsult

Relaterade nyheter

januari 24, 2024

Populär inbyteskampanj bidrar till att modernisera landets radoninstrument

januari 17, 2024

Kundcase: SPIRIT effektiviserar arbetet för radonkonsulter

oktober 11, 2022

Viktigt att mäta rätt vid radonbesiktning

augusti 30, 2022

EcoTracker multilogger förenklar radonbesiktning av bostäder