Därför bör du ha koll på radon – även i sommar- och fritidshus
Varje sommar öppnas dörrarna till miljontals fritidshus runt om i Europa. I Sverige finns enligt SCB drygt 628 000 sommar- och fritidsbostäder – och i Europa beräknas antalet uppgå till mellan 30 och 40 miljoner. För många är dessa hus förknippade med avkoppling, natur och livskvalitet. Men det finns också risker man kanske inte tänker på, som radon.
Radon är en osynlig och luktfri gas som bildas naturligt i marken. När den sipprar in i byggnader kan den ansamlas i inomhusluften och utgöra en hälsorisk, särskilt vid långvarig exponering. Radon är den näst vanligaste orsaken till lungcancer efter rökning, och i Sverige orsakar gasen uppskattningsvis omkring 500 fall av lungcancer varje år.
Trots detta är det fortfarande många som inte mäter radon i sina fritidshus. Ett vanligt skäl är att man tror att den korta vistelsetiden minskar risken. Men det är den samlade exponeringen över tid, från bostad, arbetsplats och fritidsboende, som avgör hälsorisken. Fritidshus kan dessutom vara särskilt utsatta.
Enklare byggnader, högre risk
Många fritidshus har en enklare byggnadskonstruktion än permanenta bostäder. De kan sakna fullständig isolering, ha begränsad ventilation och vara byggda av material som lätt blåbetong – vilket i sig kan avge radon. I vissa fall ligger de dessutom i områden med förhöjd markradonhalt.
Radonhalten mäts i becquerel per kubikmeter luft (Bq/m³). I Sverige är referensnivån för bostäder satt till 200 Bq/m³. Men även lägre nivåer kan innebära en risk. Världshälsoorganisationen (WHO) konstaterar att det redan vid 100 Bq/m³ finns en ökad risk för lungcancer.
När bör man mäta?
Det är särskilt angeläget att mäta radon i ditt fritidshus om något av följande stämmer in:
- Byggnaden är uppförd med blåbetong – ett byggmaterial som använts i Sverige och i sig kan avge radon.
- Du vistas i huset även under vinterhalvåret – då uppvärmning och minskad ventilation ofta leder till högre radonhalter.
- Du planerar att sälja huset eller använda det som permanentbostad – i båda fallen kan en radonmätning bli aktuell, eller till och med nödvändig.
- Du har genomfört en ombyggnation eller renovering – i så fall är det klokt att genomföra en radonmätning oavsett om det finns en tidigare mätning eller ej.
- Närliggande bostäder har uppmätt förhöjda radonhalter – varje hus behöver alltid mätas för sig men om du känner till att grannarna mätt och erhållit förhöjda radonhalter är det särskilt viktigt att genomföra en egen mätning.
Om du bara vistas i ett oisolerat fritidshus några veckor om året, enbart under sommaren, kan risken vara lägre. Men för den som vill vara på den säkra sidan är en mätning alltid en klok investering.
Så görs en radonmätning
Att mäta radon är enkelt. Du beställer radondosor, placerar dem i huset enligt instruktionerna och låter dem ligga under minst två månader. Därefter skickas de tillbaka till ett laboratorium för analys.
För att få ett tillförlitligt resultat och ett årsmedelvärde behöver mätningen ske under eldningssäsongen, som i Sverige sträcker sig från oktober till april. Under den perioden är huset ofta uppvärmt och mer stängt, vilket gör att mätningen ger en mer rättvisande bild av radonhalten.
Mätningen bör genomföras med dosor från ett ackrediterat laboratorium för att resultatet ska vara tillförlitligt och kunna ligga till grund för eventuella åtgärder.
I de fall man av någon anledning behöver mäta radon utanför eldningssäsongen går det att utföra en rådgivande korttidsmätning med radondosor eller radoninstrumentet SPIRIT.
Om radonhalten är för hög
Om resultatet visar på förhöjda halter är det viktigt att agera. I vissa fall räcker det med att justera ventilationen, men i andra krävs mer omfattande åtgärder, exempelvis installation av radonsug eller tätning av grund. Här kan det vara klokt att ta hjälp av radonexperter för att säkerställa att lösningen blir effektiv och långsiktig.
I Sverige kan du dessutom få ekonomisk hjälp. ROT-avdraget täcker upp till 50 procent av arbetskostnaden för radonsanering, en tillfällig höjning som gäller till årsskiftet (därefter återgår nivån till 30 procent).
En trygg investering
Många ser fritidshuset som en fristad för återhämtning. Att då utsättas för en hälsofarlig gas underminerar hela syftet. Genom att mäta radon – och vid behov åtgärda – minskar du risken för allvarliga hälsoproblem och ökar värdet på din fastighet. Det är en liten insats för ett tryggare och friskare boende också på fritid och semester.