Ackreditering ger säker radonmätning

I dag är de flesta av världens radonlaboratorier inte ackrediterade. Det kan tyckas lite märkligt. Speciellt med tanke på att det garanterar kvaliteten på en radonmätning, bland annat genom att laboratoriets mätprocesser regelbundet kontrolleras av oberoende organisationer. Till del beror den nuvarande situationen på att en ackreditering medför ganska stora merkostnader. Men det beror också på att kunder inte efterfrågar det, vilket borde vara en självklarhet.

Med ackrediterad radonmätning menas att man genomför en mätning med radondosor från ett radonlaboratorium som är ackrediterat enligt ISO/IEC 17025 samt följer de instruktioner som medföljer dosorna.

Varför är ackreditering viktigt?

När en kund beställer en mätning av radon förväntar hen sig att mätningen görs korrekt. Ett ej ackrediterat laboratorium kan inte garantera det.

– Ett felaktigt förfarande kan till exempel leda till att man mäter för låga värden fast man egentligen vistas i en inomhusmiljö med för höga värden. För den som bor eller arbetar i en sådan miljö ökar risken att drabbas av lungcancer utan att man vet om det. Att omvänt genomföra en mätning som felaktigt visar för höga värden får också oönskade konsekvenser. Det gör att man i onödan riskerar att investera tid och pengar i åtgärder för att sänka radonhalten trots att det inte behövs, kommenterar Karl Nilsson, vd för Radonova Laboratories.

Slutsatsen är därför enkel: köp alltid radondosor från ett ackrediterat laboratorium. I Sverige ställer dessutom myndigheterna krav på ackreditering.

Vad särskiljer ett ackrediterat radonlaboratorium?

En ackreditering enligt laboratoriestandarden ISO/IEC 17025 sätter en nivå för kvaliteten i verksamheten. Det omfattar bland annat krav på kvalitetssystem och kompetens.

Några punkter som särskiljer Radonova från andra aktörer:

  • Våra mätprocesser revideras kontinuerligt av ett oberoende statligt organ. De kontrollerar att vi uppfyller olika mätstandarder och ISO/IEC 17025. I Radonovas fall är det SWEDAC som fortlöpande prövar att företaget är kompetent att utföra de provningar som vi är ackrediterade för.
  • Vi revideras med avseende på opartiskhet, d.v.s. det ska inte finnas något egenintresse för Radonova att påvisa ett visst mätresultat. Om man t.ex. samtidigt skulle bedriva radonkonsultverksamhet kanske det skulle vara frestande att visa för höga värden eftersom det skulle generera mer jobb. Det kan vi alltså inte göra.
  • Vi kalibrerar kontinuerligt vår mätutrustning samt radondosor mot en känd radonkälla, t.ex. Strålsäkerhetsmyndighetens radonkammare.
  • Vi deltar i krävande nationella och internationella jämförelsetester.

Notera att en ackreditering kan avse olika mätmetoder. Därför är det viktigt att kontrollera vilka typer av mätningar som ett laboratorium är ackrediterat för. Radonova är t.ex. ackrediterat för mätningar av både inomhusluft och vatten.

Man kan lita på en mätning från Radonova

Radonova är sedan oktober 1995 ett av SWEDAC ackrediterat provningslaboratorium för radon. Det gör att vi kan garantera mycket hög kvalitet på de mätningar vi genomför. Med ackreditering och marknadens snabbaste leverans- och analystider har vi blivit förstahandsalternativet för privatpersoner och verksamheter som vill genomföra en korrekt radonmätning så effektivt som möjligt.


Läs mer om Radonovas kvalitétsarbete