Rätt radonsensor kan sänka kostnaden för ventilationen med upp till 50 procent

Med radonsensorn SPIRIT är det enkelt att ta kontroll över radonsituationen i skolor och andra lokaler. Genom att använda en modern radonsensor kan man även säkerställa att ventilationen inte är påslagen i onödan. På så vis går det att spara energi och medföljande kostnader.

Skolor och arbetsplatser med radonproblematik använder ofta ventilationen för att få ner radonhalterna till acceptabla nivåer. Historiskt sett har man i många fall använt radoninstrument med alltför låg känslighet för att kunna ställa in en tillförlitlig tidstyrd ventilation.

Ventilationen står ofta på i onödan

– I praktiken står ventilationen i fastigheter ofta på alldeles för länge utan att det behövs. I extremfall har vi sett att ventilationen körs kontinuerligt under hela dygnet. Även om just det tillhör ovanligheterna är det i många fall möjligt att få en mer energieffektiv ventilation genom att använda funktionaliteten i SPIRIT, säger Karl Nilsson, vd på Radonova.

Då SPIRIT har en så kallad intern spektral upplösning på 10 minuter går det att ta ut mer exakt och korrekt radondata när elever, lärare och medarbetare vistas i de aktuella lokalerna. Radonhalterna kan enkelt överblickas genom Radonovas webbportal där det också går att se avancerade grafer samt skapa egna dashboards. Om man föredrar att se radondata i det egna fastighetssystemet går det bra att använda API:er. Det är också möjligt att koppla upp sig mot ventilationssystemet för maximal optimering utifrån radonhalten vilket ger en långsiktig och kostnadseffektiv lösning.

– Genom att använda Radonovas unikt högkänsliga radonsensor och mäta radonhalten i realtid går det att påverka både vår gemensamma miljö och arbetsmiljön positivt, samtidigt som man sänker kostnaderna för ventilationen i fastigheten, avslutar Karl Nilsson.


Läs mer om SPIRIT Radonsensor

Publicerad

september 05, 2023

Relaterade nyheter

april 08, 2024

Radonmätning – nu en snabb och enkel del av överlåtelsebesiktningen

mars 25, 2024

Välkommen till världens modernaste radonlaboratorium!

mars 11, 2024

Radonova inleder samarbete med distributör i Georgien

mars 06, 2024

Välkommen på öppet hus den 14:e maj!