Skip to main content
0

Frågor och svar kring radon i vatten

Av april 24, 2018september 21st, 2020Mätteknik, Villa

I Strålsäkerhetsmyndighetens Nationella Plan för Radon som nyligen publicerats belyser man hälsoriskerna med radon i dricksvatten. Som världens ledande radonlaboratorium får vi en hel del frågor kring detta ämne. Nedan svarar vi på några av de absolut vanligaste.

Finns radon i dricksvatten?

Radon i dricksvatten kan framförallt förekomma i vatten från bergborrade brunnar. I Sverige berör det brunnar som försörjer ca 800 000 personer. Drygt 6% av dessa brunnar uppskattas ha så höga halter radon att dricksvattnet betraktas som otjänligt, d v s de överskrider gränsvärdet 1000 Bq/l. Hela 60% av brunnarna ligger i intervallet 100-1000 Bq/l. Det ligger fortfarande över Livsmedelverkets föreskrifter, men betraktas ändå som tjänligt. Det finns även risk för förhöjda halter i brunnar utförda i jordlager. Datamaterial från SGU (Sveriges Geologiska Undersökningar) visar att 1,6% av dessa brunnar ligger över 1000 Bq/l samt 30% i intervallet 100-1000 Bq/l.

Hur farligt är radon i vatten?

Radon i vatten kan vara hälsofarligt på två sätt. Dels genom att man får i sig radon när man dricker vattnet, men också genom att vattnet avger radon till luften som vi andas. Radon från luften är betydligt farligare eftersom våra lungor är mer känsliga för radon jämfört med magsäcken. Detta eftersom radon omvandlas till radondöttrar som är radioaktiva metallatomer. Dessa fastnar i våra luftvägar och avger strålning. På så sätt kan höga halter av radon leda till lungcancer. För icke rökare är radon största orsaken till lungcancer och för rökare finns en ytterligare förhöjd risk. Radon orsakar omkring 500 lungcancerfall per år i Sverige och 50% av de drabbade överlever bara ett år.

Hur mäter man radon i dricksvatten?

Det är enkelt att mäta radon i vatten. Efter att du beställt ett mätpaket på Radonova.se så skickar vi en radontät flaska med tydliga instruktioner. När du fyllt flaskan med vatten skickar du den åter till oss på Radonova. Analysresultatet erhåller du inom en vecka. Radonovas samtliga mätmetoder är ackrediterade av SWEDAC vilket innebär att du kan lita på resultatet.

Join the discussion 8 kommentarer

 • Elliot skriver:

  Hur farligt är det är att bada i vatten som innehåller radon?

  • Karl Nilsson skriver:

   Hej Elliot
   Ett bad då och då i radonhaltigt vatten är inte farligt. Det farliga är om man utsätts för höga radonhalter i luft under lång tid. Att man trots allt mäter radon i vatten beror på att radonet i vattnet utsöndras till luften. Däför kan höga halter radon ge höga halter radon i luft.

 • Sandra Fernaeus skriver:

  Hej! Hur bra är det att duscha i vatten som ligger på 370 Bq/l.
  Hälsningar,
  Sandra

  • Karl Nilsson skriver:

   Det är alltid totalexponeringen som räknas så även om radonhalterna i luften momentant stiger en hel del när man duschar så är det inget speciellt problem i detta fall.
   Man kan alltid använda tumregeln att 1000 Bq/l i hushållsvattnet ger ett bidrag i snitt på 100 Bq/m3 i inomhusluften, dvs 370 Bq/l borde ge ungefär 37 Bq/m3 (ett litet extra bidrag men inget alarmerande).

 • Christer Lövstav skriver:

  Hej.
  Fick just ett radonvärde på 1418 Bq/l i vår borrade brunn i fritidshuset. Hur farligt är det egentligen då man kanske är där ca 5 dygn max per månad i snitt och använder vattnet för mat, disk och dusch?

  • Karl Nilsson skriver:

   Hej Christer,

   Den största stråldosexponeringen vad gäller radon i vatten får man via förhöjda radonhalter i inomhusluften till följd av den radongas som avgår från vattnet vid användning. Som en tumregel brukar man säga att 1000 Bq/l i vattnet ger ett extra bidrag på 100 Bq/m3 i inomhusluften. Referensvärdet för radon i inomhusluft är 200 Bq/m3.
   Med tanka på att ni enbart vistas några dagar per månad i fritidshuset ska radonhalten i vattnet inte innebära några nämnbara hälsorisker.
   Radon kan ju komma in i fritidshuset på andra vis också, från marken under huset, så det kan vara bra att kontrollera radonhalten i inomhusluften. Är den under 200 Bq/m3 så är det inget att oroa sig för.

   Vänliga Hälsningar

   Tryggve Rönnqvist

 • Åsa Lilja skriver:

  Hej – vi fick trist svar på vattenprov i nyborrad brunn vid vårt fritidshus. På sikt kanske vi bor där på halvtid. 1200 Bq/l så vattnet är otjänligt. Det är ju en rätt stor apparat och inte gratis att installera en radonavskiljare så vi funderar på om det finns enklare alternativ. Om vi monterar en luftinjektor innan hydropressen sjunker radonhalten i vattnet vid kranen till en rimlig nivå för fritidshus? Hydropressen sitter i ett separat förråd utomhus så där kan radonhalten tillåtas öka i luften.

  • Erica Hall skriver:

   Hej Åsa!
   Då vi dock endast är ett laboratorium är vi tyvärr inga experter på åtgärder för förhöjda halter i en brunn. Vi skulle råda dig att ta kontakt med tillverkare av aggregat, typ Radonette, som kan hjälpa dig vidare – https://radonett.com/

   Mvh Radonova

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.