Frågor och svar kring radon i vatten

Av april 24, 2018 oktober 31st, 2019 Mätteknik, Villa

I Strålsäkerhetsmyndighetens Nationella Plan för Radon som nyligen publicerats belyser man hälsoriskerna med radon i dricksvatten. Som världens ledande radonlaboratorium får vi en hel del frågor kring detta ämne. Nedan svarar vi på några av de absolut vanligaste.

Finns radon i dricksvatten?

Radon i dricksvatten kan framförallt förekomma i vatten från bergborrade brunnar. I Sverige berör det brunnar som försörjer ca 800 000 personer. Drygt 6% av dessa brunnar uppskattas ha så höga halter radon att dricksvattnet betraktas som otjänligt, d v s de överskrider gränsvärdet 1000 Bq/l. Hela 60% av brunnarna ligger i intervallet 100-1000 Bq/l. Det ligger fortfarande över Livsmedelverkets föreskrifter, men betraktas ändå som tjänligt. Det finns även risk för förhöjda halter i brunnar utförda i jordlager. Datamaterial från SGU (Sveriges Geologiska Undersökningar) visar att 1,6% av dessa brunnar ligger över 1000 Bq/l samt 30% i intervallet 100-1000 Bq/l.

Hur farligt är radon i vatten?

Radon i vatten kan vara hälsofarligt på två sätt. Dels genom att man får i sig radon när man dricker vattnet, men också genom att vattnet avger radon till luften som vi andas. Radon från luften är betydligt farligare eftersom våra lungor är mer känsliga för radon jämfört med magsäcken. Detta eftersom radon omvandlas till radondöttrar som är radioaktiva metallatomer. Dessa fastnar i våra luftvägar och avger strålning. På så sätt kan höga halter av radon leda till lungcancer. För icke rökare är radon största orsaken till lungcancer och för rökare finns en ytterligare förhöjd risk. Radon orsakar omkring 500 lungcancerfall per år i Sverige och 50% av de drabbade överlever bara ett år.

Hur mäter man radon i dricksvatten?

Det är enkelt att mäta radon i vatten. Efter att du beställt ett mätpaket på Radonova.se så skickar vi en radontät flaska med tydliga instruktioner. När du fyllt flaskan med vatten skickar du den åter till oss på Radonova. Analysresultatet erhåller du inom en vecka. Radonovas samtliga mätmetoder är ackrediterade av SWEDAC vilket innebär att du kan lita på resultatet.

Join the discussion 4 kommentarer

 • Elliot skriver:

  Hur farligt är det är att bada i vatten som innehåller radon?

  • Karl Nilsson skriver:

   Hej Elliot
   Ett bad då och då i radonhaltigt vatten är inte farligt. Det farliga är om man utsätts för höga radonhalter i luft under lång tid. Att man trots allt mäter radon i vatten beror på att radonet i vattnet utsöndras till luften. Däför kan höga halter radon ge höga halter radon i luft.

 • Sandra Fernaeus skriver:

  Hej! Hur bra är det att duscha i vatten som ligger på 370 Bq/l.
  Hälsningar,
  Sandra

  • Karl Nilsson skriver:

   Det är alltid totalexponeringen som räknas så även om radonhalterna i luften momentant stiger en hel del när man duschar så är det inget speciellt problem i detta fall.
   Man kan alltid använda tumregeln att 1000 Bq/l i hushållsvattnet ger ett bidrag i snitt på 100 Bq/m3 i inomhusluften, dvs 370 Bq/l borde ge ungefär 37 Bq/m3 (ett litet extra bidrag men inget alarmerande).

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.