Strålningsmätning: från virke till vildsvin
Radonovas historia går tillbaka till år 1986 när en grupp forskare vid Uppsala universitet fick i uppdrag att genomföra strålningsmätning av det radioaktiva nedfallet i och utanför Sverige. Idag har företaget i första hand fokus på radonmätning där man är världsledande.
Samtidigt som fokus ligger på radon genomför Radonova varje år ett stort antal strålningsmätningar av allt från viltkött till virke. Beställarna är myndigheter, privatpersoner och företag.
– Även om kärnverksamheten idag är radonmätning i bostäder och andra lokaler genomför vi löpande strålningsanalyser av annat slag också. Så här långt har vi gjort omkring en halv miljon analyser, utöver radonmätning, kommenterar Oscar Wännerud, laboratoriechef på Radonova Laboratories.
Medverkat i flera viltprojekt
Genom åren har Radonova samarbetat med bland andra Strålsäkerhetsmyndigheten, Statens Jordbruksverk och Sametinget för strålningsmätning av viltkött. Radonova genomför även cesiumanalyser åt kunder i Europa och Asien.
– Många av våra analyser har avsett renkött och gjorts på uppdrag av Jordbruksverket och senare Sametinget. Vi har också genomfört ett stort antal mätningar av vildsvinskött och även medverkat i Strålsäkerhetsmyndighetens projekt där man erbjuder kostnadsfri mätning av cesium-137 i kött från vildsvin, fortsätter Oscar Wännerud.
Vildsvin kan ha höga strålningshalter då djuret bökar och får i sig föda så som bär, svamp, rötter eller annat som legat i jorden under lång tid. Vildsvinet får även i sig mycket jord som också kan innehålla cesium-137.
Enkelt att genomföra strålningsmätning
Liksom radonmätning är strålningsmätning av livsmedel och andra föremål ofta förhållandevis enkelt.
– Generellt sett är det enkelt att beställa och skicka in ett prov för strålningsmätning av livsmedel. Genom åren har vi fått till oss en hel del livsmedel som viltkött, svamp, bär och fisk men också mer udda saker som en trästubbe, en spjälsäng, lodjurstestiklar, vodka, snus och cigaretter. Det är saker man normalt kanske inte förknippar med radioaktiv strålning. När det gäller livsmedel och föremål som finns nära människor under lång tid är det förstås dumt att chansa och inte mäta. Särskilt när man beaktar att strålningsexponering kan få allvarliga konsekvenser och öka risken för cancer, avslutar Oscar Wännerud.
Publicerad
februari 27, 2019