Gratis mätning av cesium-137 i svamp

Under hösten 2024 genomför Strålsäkerhetsmyndigheten med hjälp av allmänheten och Radonova en kartläggning av halter av cesium-137 i svamp.

Prover av artbestämd svamp plockad under 2024 i Södermanlands, Uppsala, Västmanlands, Gävleborgs, Västernorrlands, Jämtlands och Västerbottens län kan gratis skickas till Radonovas mätlaboratorium för mätning. Sista dag att skicka in prov är sista november.

Provet måste då först anmälas genom detta formulär. Vid anmälan skapas en följesedel med provnummer som direkt skickas med e-post till den som anmäler provet. Följesedeln ska sedan skrivas ut och skickas tillsammans med provet till Radonova. Adress till laboratoriet för portofri svarspost och övriga instruktioner framgår av följesedeln.

– Svamp är ett populärt och nyttigt livsmedel som uppskattas av många svenskar, särskilt så här års. Samtidigt kan förtäring vara förknippat med vissa risker, förhöjda halter av cesium-137 är en av dem. Vi tycker därför att Strålsäkerhetsmyndighetens initiativ och mätkampanj är väldigt klok. Allmänheten får en möjlighet att utan kostnad kontrollera sin egen svamp samtidigt som man bidrar till forskning och kartläggning som kommer fler till del, kommenterar Karl Nilsson, vd för Radonova Laboratories.

Minst 100 g rensad färsk (ej fryst eller tillagad) svamp eller minst 20 g torkad svamp behöver skickas in.

Publicerad

september 09, 2024

Relaterade nyheter

september 16, 2024

Mätsäsongen för radon börjar – nu är det tid att ta reda på halten i hem och på arbetsplatser

september 04, 2024

Gör en radonmätning i ditt hus – vi bjuder på ett medlemskap i Villaägarna

april 08, 2024

Radonmätning – nu en snabb och enkel del av överlåtelsebesiktningen

februari 26, 2024

Tre saker att tänka på när man använder radondosor för korttidsmätning