Gör en radonmätning i ditt hus – vi bjuder på ett medlemskap i Villaägarna

Just nu bjuder vi på ett års medlemskap i Villaägarna (värde 468 kronor) när du beställer någon av Radonovas radonmätningar för villor. Med en ackrediterad radonmätning får du ett snabbt och säkert svar på vad radonhalten är i ditt hus.

Den radioaktiva gasen radon förekommer naturligt i marken och kan genom inläckage i huset utgöra en hälsorisk. Höga radonhalter inomhus är kopplade till en ökad risk för lungcancer, därför bör man som villaägare utföra radonmätningar var 5:e år för att kontrollera radonhalterna.

Radon orsakar runt 500 fall av lungcancer varje år i Sverige och minst 250 000 av landets villor beräknas ha förhöjda radonhalter. Det enda sättet att få ett säkert svar på radonhalten i ett enskilt hus är att genomföra en ackrediterad mätning.

Få snabb koll på radonhalten
Referensvärdet för radon i Sverige är 200 Bq/m³. Om detta värde överskrids är det viktigt att genomföra åtgärder för att sänka halten (som i majoriteten av fall varken är särskilt kostsamma eller komplicerade att utföra).

Radonova erbjuder Sveriges mest sålda radonmätningar, som ger ett pålitligt resultat från ett ackrediterat laboratorium.

Ta del av erbjudandet och beställ rätt mätning här»

Det här får du som medlem i Villaägarna
Som medlem i Villaägarna får du tillgång till en rad förmåner som gör vardagen enklare som husägare. Du kommer bland annat få ta del av rabatter och erbjudanden som kan sänka hushållets utgifter. Dessa erbjudanden sträcker sig över många olika områden, från byggvaror och renoveringstjänster till energi och försäkringar.

Som medlem får du också tillgång till gratis juridisk rådgivning. Detta innebär att du kan få professionell hjälp med allt från fastighetsfrågor och bygglov till tvister och andra juridiska ärenden som kan uppstå i samband med att äga och underhålla ett hus.

Utöver dessa förmåner får du också tillgång till Villaägarnas omfattande nätverk av experter och rådgivare. Oavsett om du behöver hjälp med trädgårdsplanering, energibesparing eller renoveringsprojekt, så finns det alltid någon att vända sig till för råd och tips. Dessutom får du tillgång till deras medlemsmagasin och nyhetsbrev, fyllda med inspiration, guider och nyheter som är relevanta för dig som villaägare.

Efter det första året får du välja om du vill betala medlemskapet årsvis eller månadsvis, och du kan när som helst avsluta medlemskapet genom att kontakta Villaägarna.

Sex goda skäl att mäta radon i ditt hus:

Hälsorisker
Radon är en radioaktiv gas som bildas naturligt när uran bryts ner i marken. När radon sönderfaller, frigörs radioaktiva partiklar som kan fastna i lungorna när de andas in. Detta kan skada lungvävnaden och öka risken för lungcancer. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten är radon den näst vanligaste orsaken till lungcancer efter rökning.

Osynlig och luktfri
Radon är en gas som varken syns eller luktar, vilket gör det omöjligt att upptäcka utan mätning. Enda sättet att veta om radonhalten i huset är farligt hög är att genomföra en radonmätning.

Variationer i radonhalter
Radonhalterna kan variera kraftigt från hus till hus, beroende på faktorer som byggnadens konstruktion, ventilation och markförhållanden. Även inom samma område kan radonhalterna skilja sig betydligt. Det går heller inte att dra några slutsatser i den mån det finns så kallade radonkartor över det aktuella området. De säger ingenting om radonhalten i enskilda hus.

Långvarig exponering
Effekterna av radonexponering är kumulativa, vilket betyder att ju längre tid man vistas i ett hus med höga radonhalter, desto större blir risken för hälsoproblem. Det är därför viktigt att identifiera och åtgärda höga radonhalter så tidigt som möjligt.

Lagkrav och rekommendationer
I många länder, inklusive Sverige, finns rekommendationer och ibland lagkrav på att radonhalten i bostäder inte får överstiga vissa nivåer. Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar att radonhalten i bostäder inte bör överstiga 200 Bq/m³.

Enkel åtgärd
Om mätningen visar på höga radonhalter, finns det i de flesta fall relativt enkla och kostnadseffektiva åtgärder för att minska radonhalten. Det kan exempelvis handla om att förbättra ventilationen, täta sprickor i grunden eller installera radonsug.

Publicerad

september 04, 2024

Relaterade nyheter

september 16, 2024

Mätsäsongen för radon börjar – nu är det tid att ta reda på halten i hem och på arbetsplatser

september 09, 2024

Gratis mätning av cesium-137 i svamp

april 08, 2024

Radonmätning – nu en snabb och enkel del av överlåtelsebesiktningen

februari 26, 2024

Tre saker att tänka på när man använder radondosor för korttidsmätning