Viktigt att följa Strålsäkerhetsmyndighetens uppmaning om ökad radonmätning

Strålsäkerhetsmyndigheten har nyligen uppmanat till ökad mätning av radon i bostäder och på arbetsplatser, något som Radonova Laboratories vd Karl Nilsson ser som ett viktigt steg för att förbättra folkhälsan och säkerställa en trygg inomhusmiljö.

– Vi vet att ett stort antal svenska hem och arbetsplatser har förhöjda radonhalter. Radonova välkomnar därför att Strålsäkerhetsmyndigheten lyfter fram vikten av radonmätning. Radon är en osynlig och luktfri gas som kan utgöra en stor hälsorisk om den inte hanteras korrekt. Genom att öka medvetenheten och uppmuntra fler att mäta radon, kan vi identifiera och åtgärda de problem som i förlängningen kan leda till lungcancer, säger Karl Nilsson.

Okomplicerat att göra en radonmätning
Enligt Nilsson är tillgängligheten till pålitliga och precisa mätmetoder en avgörande faktor för att lyckas med Strålsäkerhetsmyndighetens uppmaning.

– På Radonova har vi lång erfarenhet och de verktyg som behövs för att genomföra smidiga och noggranna radonmätningar, både i hem och på arbetsplatser. Det är vår förhoppning att fler nu tar till sig Strålsäkerhetsmyndighetens uppmaning och ser till att skapa säkra miljöer för sig själva och sina medarbetare.

Karl Nilsson avslutar med att betona vikten av kontinuerlig mätning och uppföljning för att garantera en trygg boende- och arbetsmiljö även på längre sikt. Och att en radonsänkande åtgärd inte behöver vara svår att genomföra.

– Det handlar inte bara om att genomföra en engångsmätning och tro att den gäller för all framtid. Radonhalterna kan många gånger förändras över tid, så regelbundna mätningar är avgörande för att säkerställa att värdena håller sig inom säkra gränser. Det är också viktigt att förstå att det i de flesta fall inte är särskilt komplicerat eller kostsamt att åtgärda förhöjda radonhalter. Många gånger kan det räcka med att justera ventilationen för att få en tydlig sänkning av radonhalten.

Beställ radonmätning

Publicerad

oktober 15, 2024

Kategori(er)
Generellt

Relaterade nyheter

oktober 01, 2024

Radonovas internationella expansion fortsätter med ny partner i Portugal

september 30, 2024

ARMON väcker uppmärksamhet i forskarvärlden

september 23, 2024

Vad är radon?

september 04, 2024

Gör en radonmätning i ditt hus – vi bjuder på ett medlemskap i Villaägarna