Vanda Jakabova har anslutit till Radonovas team av radonexperter

Radonova fortsätter att rekrytera nya drivna medarbetare som kan bidra till företagets och kundernas framgång. Det senaste tillskottet är Vanda Jakabova som har en gedigen bakgrund med studier och forskning inom bland annat naturvetenskap, joniserande strålning och strålskydd. Vi har träffat Vanda som här berättar lite om sin bakgrund och varför hon valt att bli en del av Radonova.

Vad gjorde du innan du började på Radonova?

– Jag har studerat naturvetenskap med inriktning på naturgeografi vid Uppsala universitet. Under och efter mina studier arbetade jag som laboratorietekniker i GEO-labbet med fokus på sediment, markberedning och analys. Jag har en omfattande teknisk och analytisk bakgrund och drivs av att lära mig nya metoder – ju fler, desto bättre. Eftersom jag har erfarenhet av miljögeokemi, arbetade jag senare som forskningsassistent där jag undersökte klimatförändringarnas effekter på radiocesium (137Cs) och anomalier från kärnkraftsolyckor som Tjernobyl och Fukushima.

Vad fick dig att söka arbete på Radonova?

– Även om jag inte hade djupgående kunskaper om just radon kändes området väldigt intressant. Upprinnelsen var när jag presenterade resultatet av ett projekt på en NSFS-konferens (Nordic Society for Radiation Protection). Det är ett forum där jag hört mycket om radon och dess påverkan på människor. Bland annat var Radonovas Tryggve Rönnqvist på plats och presenterade intressanta rön om radonexponering på arbetsplatser. Det kändes väldigt insiktsfull och jag pratade med Tryggve efter presentationen. Vi klickade och han bjöd in mig att besöka Radonova. Det tog ett tag innan vi fick till ett besök men väl där kändes det väldigt rätt.

Vad är dina intryck av företaget och arbetsplatsen så här långt?

– Jag trivs väldigt bra. Jag har börjat i produktionen och jobbat mig "upp". Det har fungerat bra då det ger insikt i nästan alla delar av vår verksamhet och en förståelse för hur företaget fungerar. Jag tycker om företagskulturen, här finns en stor frihet och vi uppmuntras ofta att ta egna initiativ. Som medarbetare utsätts jag i princip aldrig för ”micro management”, samtidigt finns hjälpen alltid nära till hands. Jag började under högsäsongen och blev snabbt imponerad av lojaliteten och engagemanget hos mina kollegor. De gör allt för att leverera den bästa servicen och tekniken. Jag tycker om en fartfylld arbetsmiljö där det händer saker, precis som på Radonova.

Varför är radon ett så intressant ämne?

– Radon står för ungefär hälften av all mänsklig exponering för strålning. Det är också den vanligaste orsaken till lungcancer efter rökning och den främsta orsaken till lungcancer bland icke-rökare. En annan bidragande orsak till mitt intresse är att jag kommer från en stad med rika uranfyndigheter. Mot den bakgrunden blev jag chockad över att det inte talas mer om radon och dess effekter på människor. Jag uppskattar också den tekniska delen och vetenskapen bakom detektorer och instrument. Det är ett område där det går att lära sig väldigt mycket.

Är det något särskilt du skulle vilja bidra till?

– Jag skulle säga medvetenhet. Radon är en naturligt förekommande gas och i utomhusmiljöer är dess koncentration ingenting att oroa sig för. Men att mäta radon är det enda sättet att veta om ditt hem eller arbetsplats har farliga halter av radongas. Samtidigt är inte allt som är märkt som "radioaktivt" en fara för din hälsa. Men radon är sammantaget ett komplext område och en korrekt genomförd mätning är det enda sättet att veta om det finns hälsorisker eller inte.

Publicerad

juni 10, 2024

Kategori(er)
Generellt

Relaterade nyheter

maj 27, 2024

Stort intresse när Radonova öppnade dörrarna

april 22, 2024

Öppet hus – träffa några av världens ledande radonexperter!

april 08, 2024

Radonmätning – nu en snabb och enkel del av överlåtelsebesiktningen

mars 25, 2024

Välkommen till världens modernaste radonlaboratorium!