Radonova medverkar vid konferens i Kanada – presenterar arbetet med radonmätning i realtid

Radonovas medverkan vid internationella konferenser fortsätter. Den 27 till 28 augusti är José – Luis Gutiérrez Villanueva på plats i Calgary för att hålla en presentation om radontestning i realtid med digitala instrument.

Konferensen ”Radiation and Air Pollutant Disease (RAPID) Prevention and Early Detection” har ett omfattande program och är ett av årets viktigaste evenemang för den internationella radonexpertisen.

På konferensen presenterar Radonova arbetet med radoninstrumentet SPIRIT som fått ett mycket positivt mottagande sedan det lanserades 2022. Med SPIRIT skapas nya möjligheter att med hög precision samla och analysera stora mängder data för att mäta radonhalter, både i bostäder och på arbetsplatser. Arbetet med SPIRIT visar också hur viktigt det är att kalibrera radoninstrument för att kunna säkra korrekta mätvärden.

Stora variationer i radonhalt kräver mätning med hög precision
– Det är naturligtvis väldigt roligt att de instrument vi utvecklar och de studier vi genomför väcker intresse internationellt. Radonfrågan är global vilket gör att kunskaps- och idéutbyte är särskilt viktigt. Den här konferensen är en bra möjlighet att dela kunskap med fler och samtidigt ta del av vad som görs i andra länder, säger José – Luis Gutiérrez Villanueva.

– Radonmätning är det enda sättet att korrekt kunna bedöma risken för radonexponering. Även om det har gjorts försök att använda radonkartor som ett verktyg för att bedöma risken för radonexponering är de inte alls tillförlitliga. De stora variationerna i radongaskoncentrationen gör kartläggning olämplig för att avgöra radonhalten i en enskild byggnad. Radonhalter kan variera avsevärt från byggnad till byggnad, från rum till rum och inte minst över tid. Därför är det helt avgörande att kunna mäta radon i realtid med hög precision. Med SPIRIT visar vi hur instrumentutvecklingen gått framåt och nu kombinerar avancerad teknik med användarvänlighet, avslutar José – Luis Gutiérrez Villanueva.

Kort bakgrund om SPIRIT
Radonova har utvecklat SPIRIT, ett digitalt instrument för radonmätning i realtid. Instrumentet lanserades för tre år sedan och har sedan dess använts i många olikaapplikationer. SPIRIT använder LoraWAN-teknik för dataöverföring och användaren kan enkelt visualisera radonkoncentrationen över tid, antingen på Radonova-portalen eller via en dedikerad URL. Dessutom finns all information tillgänglig för nedladdning i Excel-format. Tillgänglig data omfattar inte bara radon utan även andra parametrar som luftfuktighet, temperatur, lufttryck med mera.

Eftersom kalibreringar och verifikationer kan utföras nästan omedelbart är SPIRIT mycket praktiskt attt använda också i forskningssammanhang. Det är också mycket användbart när man ska avgöra effekten av en radonsänkande åtgärd.

Publicerad

augusti 26, 2024

Relaterade nyheter

september 16, 2024

Mätsäsongen för radon börjar – nu är det tid att ta reda på halten i hem och på arbetsplatser

september 09, 2024

Gratis mätning av cesium-137 i svamp

september 04, 2024

Gör en radonmätning i ditt hus – vi bjuder på ett medlemskap i Villaägarna

april 08, 2024

Radonmätning – nu en snabb och enkel del av överlåtelsebesiktningen