ARMON väcker uppmärksamhet i forskarvärlden

Radonovas högteknologiska instrument ARMON har skapat intresse i forskarvärlden. Instrumentet som utvecklats för att utföra radonmätningar i atmosfären ska i förlängningen hjälpa forskare att bättre förstå klimatförändringar. Mätning av den radioaktiva radongashalten i atmosfären ger en förståelse för hur växthusgaser sprider sig. Vid ICOS Science Conference i Paris demonstrerade Radonovas José-Luis Gutiérrez Villanueva och Zuzanna Podgorska hur instrumentet kan användas.

ARMON har godkänts av ICOS och uppfyller de strikta kraven från ICOS för att tillhandahålla data av hög kvalitet till användare. Vid konferensen i Paris visade flera forskare sitt intresse för instrumentet som är det enda i sitt slag som är CE-märkt.

– Det var väldigt givande att möta forskare som ser möjligheterna att använda ARMON i sitt arbete. ICOS samlar expertis i framkant av utvecklingen och vi vet att de genomgående arbetar med mycket höga krav på den data som används, kommenterar Radonovas José-Luis Gutiérrez Villanueva, expert på dataanalys och radonmätning.

– ARMON tillverkas helt i Sverige men har stöd av forskare vid UPC-universitetet i Spanien och kalibreras vid PTB i Tyskland. Det bidrar till att instrumentet väckt intresse internationellt och ses som ett nytt verktyg i studier relaterade till klimatförändringar, säger Zuzanna Podgorska, expert på radonmätning, Radonova Laboratories.

ARMON är det mest exakta instrumentet på marknaden som kan användas inte bara för atmosfäriska radonmätningar, utan också som referensinstrument i ett kalibreringslaboratorium. Tack vare dess höga precision är det ett perfekt instrument för att kalibrera radonmätningsenheter på nivån 300 Bq/m3 vilket är referensnivån i Europa enligt direktivet 2013/59/Euratom.

Så ska ARMON användas av ICOS
ARMON kommer att användas på nätverket ICOS mätstationer. ICOS betyder “Integrated Carbon Observation System” och är en europeisk forskningsinfrastruktur som syftar till att mäta, övervaka och förstå kolcykeln i jordens atmosfär, mark och hav. Dess huvudsakliga fokus ligger på att undersöka och kvantifiera utbytet av koldioxid (CO2) och andra växthusgaser mellan olika delar av miljön, samt att bedöma koldioxidens roll i klimatförändringarna. ICOS kräver extremt hög kvalitet för att ett instrument ska kunna användas vid mätstationerna. ARMON möter dessa krav och är godkänt av ICOS.

Publicerad

september 30, 2024

Kategori(er)
Generellt

Relaterade nyheter

september 23, 2024

Vad är radon?

september 04, 2024

Gör en radonmätning i ditt hus – vi bjuder på ett medlemskap i Villaägarna

augusti 15, 2024

Fem myter om radon

juli 01, 2024

Radonova önskar alla en riktigt skön sommar!