Hur fungerar radondosimetri?
När behovet uppstår är det enkelt att komma igång med radondosimetri. Vi på Radonova kan erbjuda en produkt där man kvartalsvis får en rapport som visar den individuella radonexponeringen för varje arbetstagare. Resultatet från rapporten kan sedan jämföras med de hygieniska gränsvärdena och åtgärder kan sättas in om man behöver sänka exponeringen för radon. Det kan exempelvis handla om att minska vistelsetiden i vissa utrymmen med förhöjda radonhalter. Efter ett år får man även en sammanställning av årsexponeringen som sedan ska rapporteras in till den nationella strålskyddsmyndigheten.
Radondosimetri i praktiken
Verksamheter som beslutat sig för att använda radondosimetri behöver inledningsvis ange hur många arbetstagare som ska omfattas av mätningar. Vi skickar därefter ut dosimetrar i form av radondosor av spårfilmstyp för användning av arbetstagarna. Dessa bärs normalt på arbetskläderna. I samband med arbetsdagens slut lämnas i dosimetern i omklädningsrummet eller en annan bestämd plats samtidigt som arbetstagaren registrerar hur länge den burits. Nästkommande dags arbetspass sätter man åter på sig dosimetern. Efter ett kvartal skickas dosimetern tillbaka till oss för analys och man påbörjar en mätning med ny dosimeter som vi skickat till arbetstagaren. Rapporteringen sker inom två veckor där både exponeringen för kvartalet samt årets ackumulerade exponering presenteras och jämförs med nationella gränsvärden för respektive land.
Viktigt med bakgrunds- och areamätning när personal använder radondosimetrar
I samband med användningen av radondosimetri måste man även göra en bakgrundsmätning i utrymmet där man lämnar dosimetern under icke arbetstid. Det kan t ex vara omklädningsrummet, bilen eller hemmet. Den exponering som mäts upp med bakgrundsdetektorn dras av från den exponering som mäts upp med dosimetern. På så sätt kan vårt laboratorium beräkna den faktiska exponeringen man utsätts för under arbetstid. Notera att bakgrundsdetektorn alltid ska förvaras i ett utrymme med en låg radonhalt, aldrig över 50 Bq/m³. Därför är det mycket viktigt att mäta radonkoncentrationen i detta utrymme innan man använder det som en plats för bakgrundsdetektorn.
Utöver bakgrundsmätning rekommenderas också att man kontinuerligt genomför så kallade areamätningar i de utrymmen där arbetstagarna vistas. Areamätningar innebär helt enkelt att radonhalten mäts i dessa utrymmen. Genom att få in denna data kan man enklare planera arbetet för att minska exponeringen på individnivå. Observera att dessa mätningar bör ha samma mätperiod som persondosimetrin. Vill du veta mer om bakgrundsdetektorer och areamätning kontakta oss så hjälper vi dig.