Skip to main content
0

Stor efterfrågan på ny tjänst för 48-timmars radonmätning anpassad för bostadsaffärer

I anslutning till köp och försäljning av en fastighet eller lägenhet uppstår ofta behovet av en snabb och tillförlitlig radonmätning och indikation på radonhalten. Om det inte finns en aktuell och godkänd uppgift om radonhalten behöver det göras en radonmätning som ger inblandade parter klara besked. För att bättre möta efterfrågan på den typen av radonmätning lanserade Radonova under vintern en ny tjänst som på 48 timmar ger mätresultat som är fullt tillräckliga för att inte fördröja eller försvåra en bostadsaffär. Så här långt har efterfrågan på tjänsten varit stor.

Den nya mätningen kan genomföras året om och uppfyller Strålsäkerhetsmyndighetens (SSM) metodbeskrivning för rådgivande korttidsmätning av radon i bostäder.

– Det är glädjande att vi ser en så tydlig efterfrågan på vår nya korttidsmätning. Vi har inte minst lyssnat till mäklarna som ofta finner sig i den här situationen men tidigare behövt hantera den med hjälp av en 10-dagarsmätning. Även om det fortfarande kan vara tillräckligt snabbt vet vi att det i många fall uppstår situationer där radonfrågan måste hanteras snabbare än så. Nu går det att få en godkänd analysrapport från vårt ackrediterade laboratorium som ger en tillförlitlig bild av radonhalten för att man ska kunna gå vidare med husköpet utan det osäkerhetsmomentet, kommenterar Karl Nilsson, vd för Radonova Laboratories.

Radonmätningen är enkel att genomföra och ställer inga krav på förkunskap

Enheten (SPIRIT®) mäter även parametrar som temperatur och förflyttning vilket gör att det går att säkerställa att mätningen utförts korrekt.

– Genom att erbjuda det här som en mätservice krävs det ingen särskild förkunskap eller kompetens för att utföra mätningen. Just smidigheten i kombination med möjligheten att snabbt få tillförlitliga resultat är uppskattat. En bostadsaffär är ofta tillräckligt komplex utan att man ska behöva lägga stor möda på att genomföra en radonmätning. Även om bostadsmarknaden för närvarande är sval och antalet försäljningar relativt lågt har mottagandet varit väldigt positivt. Vi är övertygade om att intresset för den här mättjänsten bara kommer att fortsätta öka i takt med att allt fler inser hur smidig den är, avslutar Karl Nilsson.

Kort fakta om mätpaketet:

  • Världens noggrannaste korttidsmätning med elektronisk radondetektor
  • Skickas från Radonova samma vardag vid beställning innan kl 13.00
  • Analystid: <1 dygn från att enheten inkommit till Radonova

Mer om korttidsmätningen:

Mätenheten SPIRIT för 48-timmars mätning är speciellt designad för en högkvalitativ korttidsmätning av radon. Även parametrar som temperatur, luftfuktighet och indikation på förflyttning under mätperioden kan erhållas med SPIRIT. Parametrarna används för att säkerställa att mätning har gått rätt till. Vid analysen används de i våra algoritmer för att säkerställa resultatet.

Man beställer mättjänsten med två till sex enheter och placerar ut dessa enligt den instruktion som medföljer paketet. Logga sedan in på Radonovas ”Mina Sidor” och fyll i dina personuppgifter, mätningens startdatum samt enheternas placering. Låt därefter enheterna ligga på samma ställe i 48 timmar innan du returnerar dem till vårt laboratorium.

Om det behöver genomföras en radonmätning som ger ett årsmedelvärde rekommenderas fortfarande en så kallad långtidsmätning med Radtrak³® dosor. Observera att en sådan mätning behöver pågå i minst två månader och bara kan genomföras under eldningssäsongen (1 oktober till 30 april).

Beställ den nya korttidsmätningen här»

Tjänst för 48-timmars radonmätning

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.