Skip to main content
0

SPIRIT gör uppföljande radonmätning på arbetsplatser betydligt enklare

I samband med att allt fler arbetsplatser genomför radonmätning med radondosor identifieras mätplatser som överstiger referensvärdet på 200 Bq/m³. Enligt Strålsäkerhetsmyndighetens nya metodbeskrivning för arbetsplatser ska den uppföljande mätningen i dessa fall genomföras med ett radoninstrument som ger tidsupplöst information. Instrumentet ska vara individuellt kalibrerat och kunna visa ett korrekt värde inom en timme.

Radonova har utvecklat ett instrument anpassat just för detta användningsområde – SPIRIT logger. Instrumentet är enkelt att placera ut och mätningen startas med ett enda knapptryck. Därefter loggar man in på Radonovas Mina Sidor och anger arbetstiden under en vecka. Efter 7 dygns mätning med SPIRIT får man fram en faktor mellan radonhalten under arbetstid och radonhalten under hela mätperioden. Genom att multiplicera denna faktor med det tidigare uppmätta årsmedelvärdet erhålls ett uppskattat årsmedelvärde under arbetstid. Eftersom många arbetsplatser har tidsstyrd ventilation är det ganska vanligt att radonhalten är lägre under arbetstid jämfört med övrig tid då ventilationen är avslagen. Om det uppskattade årsmedelvärdet för arbetstid ligger under 200 Bq/m³ (vid den uppföljande mätningen) behöver ingen radonsänkande åtgärd genomföras.

Tidigare har det funnits en praxis att försöka simulera inomhusmiljön under arbetstid genom att mäta med korttidsdosor under 7 till 10 dygn då man låter ventilationen stå på hela tiden (under den aktuella mätperioden). I samband med införandet av Strålsäkerhetsmyndighetens nya metodbeskrivning för arbetsplatser har den här metoden att mäta tagits bort. Detta då den inte bedöms som tillförlitlig samtidigt som den är kostsam och inte miljövänlig på grund av den ökade elförbrukningen under mätperioden.

Radonmätning SPIRIT logger

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.