Skip to main content
0

Snart slut på mätsäsongen – beställ radondosor nu

Av februari 17, 2021Radonmätning

Mätsäsongen för radonmätningar som ger ett årsmedelvärde slutar den 30 april. Eftersom mätningen ska pågå i minst 2 månader är det därför hög tid att beställa radondosor. Speciellt om du har många radondosor som ska placeras ut. Beställ senast 24 februari så mätningen kan påbörjas senast 1 mars. Annars behöver du vänta till 1 oktober för att påbörja mätningen.

Om man inte tidigare mätt radonhalten i bostaden eller på arbetsplatsen ska man i första hand göra en mätning som ger ett årsmedelvärde. För att få ett årsmedelvärde ska man egentligen ha radondosor utplacerade under ett helt år innan man skickar in dem till radonlaboratoriet. Genom att följa Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivning för att uppskatta ett
årsmedelvärde finns det dock ett enklare och snabbare sätt att erhålla ett tillförlitligt årsmedelvärde. Den som följer metodbeskrivningen behöver endast ha radondosorna utplacerade i 2 månader under eldningssäsongen som i Sverige definierats som perioden 1 oktober – 30 april.

Därför är årsmedelvärdet så viktigt

– Nästan alla referensvärden eller gränsvärden uttrycks i form av ett årsmedelvärde. Om man ska ta beslut om radonsänkande åtgärder i samband med att man överskrider ett referensvärde eller gränsvärde bör man alltid förhålla sig till ett uppskattat årsmedelvärde av radonhalten. Med tanke på att hälsorisken med radon ligger i långvarig exponering är det mest relevant att fokusera på just årsmedelvärdet. Eftersom radonhalten inomhus kan fluktuera mycket mellan årstider och även under dygnets timmar kan kortare radonmätningar lätt blir missvisande och bör endast användas för att ge en indikation om förekomsten av radon, säger Radonovas VD Karl Nilsson.

Mätsäsongen kan skilja sig åt mellan olika länder

– Om man ser det ur ett globalt perspektiv är det ingen självklarhet att mäta två månader för att erhålla ett uppskattat årsmedelvärde. I de flesta länder måste man mäta minst tre månader och eldningssäsongens (mätsäsongens) längd kan också variera. I exempelvis Norge infaller den säsongen från 15 oktober till 15 februari. I andra länder som Storbritannien använder man sig av så kallade korrigeringsfaktorer för att beräkna resultatet beroende på när under året mätningen sker. Detta för att kompensera för att radonhalten i vår inomhusluft normalt är lägre under sommaren jämfört med vintern, avslutar Karl Nilsson.

Våra radondosor används i alla typer av fastigheter:

  • Bostadsrättsföreningar och hyresfastigheter
  • Arbetsplatser och skolor
  • Småhus

Genom att använda Radonova får du inte bara tillgång till världens bästa radondosor utan också:

  • Högsta kvalitet och precision på mätningen bevisad vid internationella tester
  • Ackreditering enligt ISO17025 och godkännande av Strålsäkerhetsmyndigheten
  • Utleverans inom två dagar
  • Analystider under en vecka
  • Mätresultat online, oavsett vilken enhet du använder
mätsäsongen

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.