Regeringen återinför radonbidraget

Av mars 22, 2018 juni 3rd, 2019 Nyheter, Villa

Regeringen tar radonfrågan på allvar och återinför nu radonbidraget. Det kommer hjälpa tusentals villaäagare i Sverige att minska radonhalten i sina hem och därmed minska antalet lungcancerfall, vilken är en av de vanligaste cancerformerna. Varje år drabbas omkring 500 personer i Sverige av lungcancer till följd av radon i hemmet enligt Strålsäkerhetsmyndigheten. Från och med 1 juli 2018 kan en småhusägare få upp till 25 000 kr i bidrag för att sänka radonhalten.

Ett första steg till radonbidrag är att mäta sin radonhalt med hjälp av radondosor från ett ackrediterat laboratorium som Radonova. Mätningen ska genomföras i 2-3 månader under eldningssäsongen (1:a oktober – 30:e april). Om radohlaten ligger över 200 Bq/m3 har man rätt till bidrag.

Radon, statistik

Join the discussion 2 kommentarer

 • ying skriver:

  hej

  jag har köpt ett hus och radonhalt är 700bq/m3, jag ska flytta i huset ca juni. hur kan jag ansöka radonbidrag? tack

  • Kalle Byström skriver:

   Hej Ying,

   Boverket håller för närvarande på att ta fram föreskrifter och allmänna råd om bidrag till åtgärder mot radon i småhus. Därför är det svårt att just nu exakt säga vad som krävs för att erhålla bidraget. Ansökan om bidrag ska dock göras på en blankett som Boverket kommer ha färdig tills 1 juli. Ansökan ska ske till Länsstyrelsen som sedan beslutar huruvida man får bidrag eller ej. Utbetalning av bidraget kommer inte ske förrän man genomfört en åtgärd som sänker radonhalten.

   Hoppas att det svarar på din fråga.

   /Kalle

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.