Skip to main content
0

Radonovas Zuzanna Podgórska till final i polska FameLab

Av juli 14, 2020september 21st, 2020Nyheter

Zuzanna Podgórska som leder Radonovas polska verksamhet har gått till final i Polish FameLab. FameLab är en stor internationell tävling som ska bidra till att hitta och stödja nya vetenskapliga kommunikatörer. Hittills har mer än 10 000 forskare och ingenjörer deltagit. Polen har varit en aktiv medlem i tävlingen sedan 2012.

Bakom FameLab står British Council som varje år arrangerar tävlingar i cirka 25 länder. Vinnaren i varje nationell tävling reser till Storbritanniens berömda Cheltenham Science Festival för att tävla i FameLab International Final. På grund av COVID-19-krisen har den internationella finalen liksom årets polska finaler flyttats till 2021.

Lyfter fram en mörk sida av historien

Deltagarna har tre minuter på sig att presentera domarna och publiken med ett vetenskapligt föredrag som sedan bedöms utifrån dess innehåll, tydlighet och inlevelse. Zuzannas föredrag har titeln ”Deadly Undarkness – Between Absurity and Unawareness”. I sin presentation talar hon om en period strax efter upptäckten av radium när man tillsatte det radioaktiva ämnet i allt från mat, godis och barnleksaker till tandkräm och kosmetika.

Mellan år 1917 och 1926 anställde U.S. Radium Corporation mer än hundra arbetare (främst kvinnor) för att måla klockor med sin patenterade ljusfärg ”Undark”. Arbetarna fick bland annat lära sig att forma penslarna med munnen och många använde materialet för att måla naglar och tänder.

Fem ”Radium Girls” stämde amerikanska Radium Corporation i ett fall som blev en början på arbetet med säkerhetsstandarder och arbetares rättigheter. Fallet avgjordes år 1928 och innebar slutet på den farliga hanteringen av radiumfärg. Även om radium fortfarande användes i klockor fram till 1960-talet blev fallen av akut strålningssyndrom betydligt färre än tidigare. Zuzanna avslutade sitt föredrag med ett citat från Maria Skłodowska Curie: ”Ingenting i livet är att frukta, det är bara att förstå”.

Zuzanna Podgórska har en magisterexamen från Warszawas tekniska universitet där hon bland annat studerat passiva radondosor. Under flera år har Zuzanna även arbetat som specialist vid Polens centrallaboratorium för strålskydd. Hon arbetar även med en avhandling om geologisk kartläggning av radon.

På Radonova önskar vi Zuzanna lycka till i nästa års polska final. FameLab är en prestigefylld tävling och vi är mycket stolta över Zuzannas insatser så här långt!

Zuzanna Podgórska, Radonova, Polen

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.