Skip to main content
0

Radonovas Radtrak2-detektorer får högt betyg i spanskt jämförelsetest

Radonova och ACPRO SLU, en av Radonovas distributörer i Spanien, har deltagit i ett jämförelsetest av passiva radondetektorer. Testet visar att Radonovas Radtrak2-detektorer fick mycket goda resultat jämfört med andra detektorer.

Det nationella jämförelsetestet genomfördes av Universitat Politècnica de Catalunya, i samarbete med den spanska strålsäkerhetsmyndigheten.

Vid testet exponerades minst fem detektorer av samma typ från varje leverantör. Detektorerna exponerades under tre månader för olika radonkoncentrationer (cirka 300 respektive 1 000 Bq/m³ ). Endast fem av de tio deltagarna fick tillfredsställande resultat för alla exponeringar – däribland Radonovas Radtrak2.

Nya regler och riktlinjer bidrar till ökad efterfrågan

– På grund av nya regler och riktlinjer från den spanska strålsäkerhetsmyndigheten och den senaste uppdateringen av den spanska tekniska byggkoden har efterfrågan på radonmätningar ökat i bostadshus och på arbetsplatser. Samtidigt behöver ytterligare arbete göras i Spanien, till exempel införandet av EU-direktivet 59/2013 som fortfarande väntar på ett nationellt godkännande, kommenterar Radonova Laboratories radonspecialist José-Luis Gutiérrez Villanueva.

– Radonova vill givetvis vara en aktiv del också i Spaniens arbete med att minska hälsoriskerna som följer av exponering för höga radonhalter. Ett jämförelsetest som det här är därför viktigt och bekräftar ännu en gång att Radonova befinner sig i absolut framkant när det gäller tillförlitliga radonmätningar, kommenterar Karl Nilsson, vd för Radonova Laboratories.

Radonovas distributör ACPRO SLU är sedan år 1990 godkänd som teknisk enhet inom radiologiskt skydd (UTPR).

Radonova jämförelsetest

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.