Skip to main content
0

Radonova visade innovativa lösningar för radonmätning på GARRM 2021

Radonova deltog nyligen i den 15:e internationella workshoppen om de geologiska aspekterna av radonriskkartor. Evenemanget GARRM 2021 hölls i Prag och var det första i sitt slag sedan pandemin började. På plats fanns bland andra Radonovas Thomas Chauvin, Patrik Nöteberg, José-Luis Gutierrez Villanueva och Zuzanna Podgorska.

Eftersom det inte genomförts några fysiska evenemang på 18 månader var Pragkonferensen särskilt viktig för radonbranschen.

GARRM en viktig mötesplats

– Konferensen kändes väldigt betydelsefull och lyckad på så vis att den åter gav oss goda möjligheter till internationellt utbyte av kunskap och erfarenheter. Trots pandemin har flera ambitiösa studier genomförts under de senaste 18 månaderna och GARRM gav oss ett forum för fördjupade diskussioner och informationsutbyte, säger José-Luis Gutierrez Villanueva, radonexpert på Radonova.

Radonova visade senaste detektorn och utrustning för mätning i jord

I Prag visade Radonova upp Radtrak³ för första gången. Den nya passiva radondosan fick mycket uppmärksamhet. Radtrak³ kan användas för långtidsmätning under två till sex månader och möjliggör även en tjänst för övervakning med radondosimetri för yrkesgrupper som kan vara särskilt utsatta för radon, exempelvis gruvarbetare. Detektorn klarar mätningar av radonnivåer från 15 Bq/m³ till 25 000 Bq/m³ under en tremånadersperiod.

– Radtrak³ väckte stort intresse från de medverkande. Vår utrustning för radonmätning i jord, Ecotrak och MARKUS, fick också mycket uppmärksamhet. Konferensen gav oss en möjlighet att berätta om flera av våra lösningar som används för att säkerställa noggrannheten i ett antal framgångsrika radonforskningsprojekt, fortsätter José-Luis Gutierrez Villanueva.

– Radon är ett globalt problem och vikten av forskning och samarbete går knappast att överskatta. Med en mötesplats som GARRM får vi ett forum där vi tillsammans kan diskutera och utvärdera nya metoder och verktyg för radonmätning. Vi hade också väldigt värdefulla rundabordssamtal som inspirerar och ger oss insikter som kan bidra i arbetet med att minska radonets hälsofarliga effekter, avslutar José-Luis Gutierrez Villanueva.

Radonova på GARRM, Radonova är den världsledande experten på radonmätning

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.