Skip to main content
0

Radonova medverkar i stort polskt utbildningsprojekt

Av december 1, 2020Nyheter, Radonmätning

I Polen är kunskapen om radon generellt sett mycket låg om man jämför med andra europeiska länder. Även om befolkningens medvetenhet gradvis förbättras är det få som känner till effekterna av långvarig exponering för radon. För att bidra till ökad kunskap och främja intresset för radon och vetenskap medverkar Radonovas Zuzanna Podgórska som ansvarig för delar av ett nytt stort utbildningsprojekt.

Projektet omfattar bland annat föreläsningar, webbinarier, lektioner och radonmätningar vid ett antal skolor över hela Polen. Under Zuzannas ledning kommer gymnasieelever vid de utvalda skolorna bland annat att ansvara för att välja rätt mätplatser för detektorerna samt analysera de yttre förhållandena. Den insamlade datan från mätningarna ska också göra det möjligt att skapa den första kartan som visar förekomsten av radon i polska skolor. Målet är att publicera resultaten i en vetenskaplig skrift som ett exempel på ett alternativt sätt att undervisa i fysik.

– Det känns väldigt roligt att få vara en del av ett utbildningsprojekt som det här. Intresset har så här långt varit mycket stort. Vi har utökat programmet med fler webbinarier och studiegrupper för att möta efterfrågan från lärare och elever. Det här är också ett unikt tillvägagångsätt när det gäller online- undervisning i Polen. Det är ett nytt sätt att få unga människor intresserade för forskning och vetenskap. Här får de omsätta teori i praktik på ett sätt som skapar engagemang och intresse, kommenterar Zuzanna Podgórska.

Projektet samordnas av Atomic Forum Foundation och finansieras av det polska departementet för klimat och miljö. Radonova är officiell partner och har bland annat levererat radondosor för mätningar vid de medverkande skolorna.

Radon, utbildningsprojekt, Radonova

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.