Skip to main content
0

Radonmätning – nu är det dags för säsongsstart

Av september 21, 2022Nyheter, Radonmätning

Den 1 oktober börjar säsongen för radonmätning i Sverige. Egentligen kan man mäta radon året om men om man vill ha att ett årsmedelvärde för radonhalten i sitt hem eller på arbetsplatsen ska man mäta i minst två månader under eldningssäsongen. I Sverige pågår den mellan 1 oktober och 30 april.

Genom en till stora delar digitaliserad process har Radonova gjort det väldigt enkelt att genomföra en mätning i bostaden eller på arbetsplatsen. Från att beräkna antal dosor till att hantera instruktioner och rapportering.

– Förra årets säsong blev ett rekord för Radonova sett till antal genomförda radonmätningar. Vi märker också att allt fler företag, bostadsrättföreningar och privatpersoner insett att en radonmätning varken behöver vara komplicerad eller dyr. På bara några år har mätning, analys och rapportering utvecklats på ett väldigt rationellt och kostnadseffektivt sätt. Många blir förvånade över hur smidigt det är och ångrar att de inte genomfört en radonmätning tidigare, kommenterar Karl Nilsson, vd för Radonova Laboratories.

Varför är årsmedelvärdet för radon viktigt?

Vid en radonmätning är det i de flesta fall nödvändigt att få fram ett årsmedelvärde. För flerbostadshus som bostadsrättsföreningar eller arbetsplatser är det till exempel krav på att den första mätningen ska genomföras under två månader mätning för att få ett årsmedelvärde.

Årsmedelvärdet för radon är viktig ur flera aspekter. Inte minst för att det är den långvariga exponeringen av radon som kan orsaka lungcancer. Radonhalten kan också variera kraftigt under dygnet och under olika dagar. En mätning som genomförs under några dygn ger en bra nulägesbild men fångar inte upp årstidsvariationer i radonhalten. Radonova kan här erbjuda två till sju dagars mätning med en unikt hög kvalitet som ger en mycket bra indikation. Trots det bör man alltså följa upp med en långtidsmätning under eldningssäsongen. Detta för att få en tillförlitlig bild av vilka eventuella risker man utsätts för när man vistas i den aktuella miljön.

Anlita endast ackrediterade laboratorier för radonmätning

En felaktigt uppmätt radonhalt kan leda till att man vistas i en inomhusmiljö med förhöjda radonhalter i tron att man inte är i fara. För att försäkra sig om en säker mätning bör radondosor alltid köpas från ett radonlaboratorium som är ackrediterat enligt ISO 17025. Då säkerställer man en korrekt mätning och får ett resultat som går att lita på.

Därför bör man mäta radonhalten

Det finns allt större kunskap om de hälsorisker som radonexponering medför. I dag vet vi att radongas är den näst vanligaste orsaken till lungcancer och studier visar att ett betydande antal lungcancerfall beror på just långvarig exponering för radongas. Förutom att våra hem kan ha förhöjda radonhalter har på senare år även arbetsplatser lyfts fram som en potentiell riskmiljö. Liksom hemmet kan arbetsplatsen vara en plats där vi kan utsättas för långvarig exponering för radongas.

Se filmen om hur vi hanterar våra kunders radonmätning»

Radonmätning, säsongsstart 2022

Join the discussion 2 kommentarer

 • Magnus Karlsson skriver:

  Hej
  Vi fick hem 2st radondosor för 2 månaders mätning av föreningen infon var ganska snabb så tänkte kolla måtten hur långt från tak samt golvet den skulle vara.

  Mvh Magnus

  • Erica Hall skriver:

   Hej Magnus!

   Ber om ursäkt för sent svar! Om du inte redan har fått svar på din fråga så är det minst 25 cm från golv, tak och vägg. Har du fler funderingar så är du välkommen att ringa oss på 018-56 88 00.

   Mvh Radonova

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.