Skip to main content
0

Radondagen 2022: årets event för dig som arbetar med radonfrågor

Av februari 7, 2022februari 10th, 2022Nyheter

Den 16 mars är det åter dags för Radondagen. Det känns särskilt roligt då det i år är möjligt att vara med på plats eller digitalt. Årets upplaga har ett spännande program och stora möjligheter till kunskapsutbyte och nätverkande. Bland annat kommer Radonovas Tryggve Rönnqvist att presentera SSM:s omfattande analys av radonhalterna på svenska arbetsplatser och i bostäder.

Radondagen 2022 kommer att hållas på Elite Hotel Marin Tower i Stockholm.

– När Sverige öppnar upp känns det väldigt bra att kunna genomföra ett evenemang som Radondagen. Förra året fick det genomföras digitalt. Även om det gick utmärkt har vi nu möjlighet att träffas på plats för att utbyta erfarenheter, kunskap och inspiration. Vi ser också fram emot att på plats presentera våra senaste instrument och verktyg för effektiv och tillförlitlig radonmätning, säger Karl Nilsson, vd för Radonova Laboratories.

Från forskning och ny metodbeskrivning till byggstandarder och politikerdebatt

Radondagen kommer i år ha fokus på både arbetsplatser och egna hem. Bland annat medverkar SGU och talar om radon i vårt vatten. Strålsäkerhetsmyndigheten informerar om den nya metodbeskrivningen och tillsynen för radon på arbetsplatser. Forskare kommer och talar om lungcancer som orsakas av längre vistelse i förhöjda radonhalter. En utvald kommun deltar också och berättar om hur de arbetar med tillsynen i radonfrågor. Det blir även en fördjupande föreläsning om byggstandarder och miljöcertifiering av nybyggen kopplat till radonfrågan.

Programmet omfattar även en paneldebatt där politiker från flera riksdagspartier avhandlar ett antal aktuella frågor:

Hållbart byggande är ett viktigt begrepp men kraven vid nybyggnation är inte större än i befintliga byggnader. Varför? Energideklaration och fastighetsförsäljning. Hur vet man att mätning genomförts? Varför är det viktigt att radonbidraget kommer tillbaka?

– Som världens största mätlaboratorium och instrumentleverantör vill vi vara en aktiv del i utvecklingen av radonbranschen också i Sverige. Radondagen är det enskilt viktigaste evenemanget för alla som arbetar med radonfrågor och vi ser fram emot en dag fullmatad där branschföreträdare, myndigheter, forskare och politiker kan träffas och lära av varandra, avslutar Karl Nilsson.

Om Radondagen:

Radondagen organiseras av Svensk Radonförening och är en öppen konferens för alla som arbetar med och är intresserade av radon. Du som deltagare har också möjlighet att ställa frågor till myndigheter och radonexperter. Årets Radondag genomförs på Elite Hotel Marina Tower i Stockholm.

För anmälan, tider och program:

För att medverka anmäler du dig enkelt via Svensk Radonförenings hemsida. Här kan du också ta del av programmet i sin helhet - www.radondagen.org.

Radondagen

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.