Gamla mätrapporter är inte tillförlitliga

Vi får många frågor kring hur länge man kan lita på tidigare uppmätta radonhalter. Ofta ställs frågan i samband med köp eller försäljning av hus. Det är inte ovanligt att en säljare hänvisar till mätvärden som kan vara mer än 10 år gamla. De radonvärden som finns att tillgå är i de flesta fall gamla mätrapporter i dokument kopplade till fastigheten eller register hos den aktuella kommunen.

Allt färre radonmätningar offentlig handling

Mellan år 2005-2010 gjordes en stor andel radonmätningar i småhus via kommunerna och i många fall är dessa register betraktade som offentlig handling. Nuförtiden beställs däremot nästan alla mätningar direkt via laboratorier (av säljare, köpare eller mäklare). Det innebär i sin tur att kommunerna och allmänheten inte får tillgång till radonvärden på samma sätt som tidigare.

Därför ska du undvika gamla mätrapporter

Det enkla svaret på frågan om man kan lita på en 15 år gammal radonmätning är att man inte kan det. Under 15 år händer det ofta mycket i och kring en fastighet. Ombyggnader, förändrad ventilation och markarbeten är exempel på faktorer som under den tiden kan ha påverkat radonhalten inomhus väldigt mycket.

Strålsäkerhetsmyndigheten i Sverige har därför följande enkla rekommendationer för att mäta om radonhalten.

  • Det har gått mer än 10 år sedan den senaste mätningen.
  • Det har gjorts en omfattande renovering eller ombyggnation av byggnaden.

Radonmätning är enkelt – ofta gäller detsamma för att åtgärda

Vi tycker därför att Strålsäkerhetsmyndighetens rekommendationer i frågan om radonmätning bör följas. Gamla mätrapporter innebär en helt onödig risk. Därför är det också viktigt att fler förstår hur enkelt det är att göra en tillförlitlig radonmätning hos ett ackrediterat laboratorium. Om en radonmätning visar att man ligger över referensvärdet på 200 Bq/m3 är det oftast relativt enkelt att åtgärda. I Sverige finns dessutom möjlighet att få bidrag för att sanera radon. Du kan läsa mer om det på www.radonbidrag.se. Där kan du också läsa om riskerna med radon. Förhöjda radonvärden bidrar till att 500 svenskar om året drabbas av lungcancer. Det är en allvarlig cancerform med hög dödlighet.


Här finner du också fler frågor och svar om radon och radonmätning

Publicerad

February 12, 2019

Kategori(er)
Privatperson