Skip to main content
0

Global studie om radon bekräftar dess hälsofarliga konsekvenser

Av juli 17, 2018september 21st, 2020Nyheter

En studie som baseras på data från 66 länder och presenteras i Environmental Health Perspectives (EHP) bekräftar att det finns ett tydligt samband mellan exponering för radon och risken att drabbas av lungcancer. Uppdaterade data från år 2012 visar att cirka 226 000 människor under det året dog av radonrelaterad lungcancer. Det motsvarar att cirka tre procent av samtliga som dör i någon form av cancer gör det på grund av radon.

Radon näst vanligaste orsaken till lungcancer

– Efter rökning är radon den vanligaste orsaken till lungcancer. Det gör radon till ett allvarligt globalt hälsoproblem som behöver mötas med kunskap och modern teknik, kommenterar svenska Radonova Laboratories vd Karl Nilsson.

– I dag går det att detektera och åtgärda en stor del av de hälsofarliga nivåerna av radon men det kräver att många länder tar radonfrågan på större allvar. I Sverige och USA ligger vi förhållandevis långt fram i arbetet mot radonexponering. Samtidigt har andra delar av världen inte alls tagit sig an frågan på det sätt som krävs för att minska hälsoriskerna och dödsfallen, säger Karl Nilsson.

Studien presenterades i nr 5 (2018) av EHP och finns tillgänglig här»

Global Estimate of Lung Cancer Mortality Attributable to Residential Radon

För mer information om radon och radonmätningar besök www.radonova.se

Radon är den näst vanligaste orsaken lungcancer

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.