Så sänker du radonhalten i ditt hus
I de fall radonhalten överstiger referensvärdet 200 Bq/m3 behöver du som husägare se till att åtgärder vidtas som sänker mängden radon i inomhusluften. Radonspecialisterna på Radonova har samlat några enkla tips om hur du ska agera om det visar sig att du har för höga halter radon i din inomhusluft.
Vissa saker kan du enkelt kontrollera själv. Genom att köpa ett direktvisande instrument kan du till exempel identifiera de utrymmen som har högst halter och därmed härleda var radon läcker in. Samma instrument kan du även använda i ett senare skede för att studera hur väl en radonsänkande åtgärd fungerar. Om du har en egen brunn är det också enkelt att beställa ett mätpaket som ger snabbt svar på radonhalten i vattnet. Om man genomför en mätning av vattnet är det viktigt att i anslutning till det även mäta inomhusluften.
Viktigt att ta reda på var radongasen kommer ifrån
Om du har förhöjda värden av radon är det viktigt att hitta orsaken till radonläckaget. Det finns enkelt uttryckt tre olika källor:
- Radonhaltig jordluft läcker in i huset från marken
- Radon kommer från vattnet i kranen
- Blå lättbetong har använts som byggnadsmaterial
Den i särklass vanligaste orsaken till en förhöjd radonhalt är läckage från marken. Det står för hela 85 procent av de förhöjda värdena i Sverige. Radon från vatten kan bara orsakas om du förser huset med vatten från egen brunn. Vad gäller blå lättbetong användes det i en del hus byggda med material som tillverkats mellan år 1929 och 1975. Samtidigt som markradon är den vanligaste orsaken är det viktigt att förstå att en förhöjd radonhalt kan orsakas av en kombination av ovan.
För att ta reda på källan tar man normalt in en radonkonsult som besiktigar huset (eller arbetsplatsen). En sådan besiktning ska utmynna i ett protokoll som beskriver orsaken till de förhöjda värdena och rekommenderar åtgärd för att sänka radonhalten. Exempel på protokoll kan du hitta här.