Skip to main content
0

Ny webbtjänst för subventionerad cesiummätning av vildsvinskött

Av september 6, 2021Cesium, Nyheter

Från och med 1 juli subventionerar Livsmedelsverket mätningar av cesium i vildsvinskött som ska användas för privat bruk. För att förenkla analysen av vildsvinskött har Radonova, Sveriges största laboratorium för cesiummätningar, utvecklat en ny webbtjänst där jägare snabbt och smidigt kan kontakta laboratoriet för en subventionerad mätning.

Vildsvin kan ha höga strålningshalter då djuren bökar och får i sig föda så som bär, svamp, rötter eller annat som legat i jorden under lång tid. Vildsvinet får även i sig mycket jord som också kan innehålla cesium-137. Som en del i Livsmedelsverkets arbete för att förenkla för jägarna att ta hand om vildsvinskött erbjuds därför subventioner för analys av cesium-137.

Omfattande jakt skapar behov att ta hand om vildsvinskött

– Vi vet att det finns ett stort behov av att enkelt och säkert kunna mäta cesiumhalten i vildsvin. Med tanke på att jakten blivit alltmer omfattande behövs det smidiga verktyg som gör hanteringen av köttet enklare. Livsmedelsverkets subventioner och vår nya webbtjänst gör därför nytta, både för jägarna och för de som uppskattar vildsvinskött, säger Radonovas Maria Lindkvist som ansvarat för framtagandet av den nya webbtjänsten.

Den nya webbtjänsten riktar sig till privatpersoner och erbjuder bland annat information om mätningen, vilka krav som behöver uppfyllas, länkar till Livsmedelsverket samt ett kontaktformulär till laboratoriet. Allt för att underlätta analysen.

Vid Tjernobylolyckan blev Västerbotten, Västernorrland och delar av Jämtland, Gävleborg och Uppland särskilt utsatta för nedfallet av cesium-137. De högsta halterna hittas idag i vildsvin i de nedfallsdrabbade områdena.

Jaktåret 2019/2020 sköts cirka 146 000 vildsvin vilket är en ökning med 30 procent jämfört med föregående år.

Jägare som är intresserade av att göra en subventionerad mätning av vildsvinskött kan göra det här»

Radonovas Maria Lindkvist svarar nedan på några frågor om vildsvin och mätning av cesium.

Har liknande subventioner funnits tidigare?
Strålsäkerhetsmyndigheten har tidigare, vid olika tillfällen, erbjudit ett begränsat antal gratismätningar av cesium-137 i vildsvin. Dock i mycket mindre skala. Vildsvinet skulle då vara skjutet inom ett ganska begränsat geografiskt område. Visserligen är det fortfarande ett begränsat antal kommuner som innefattats av subventionerna men de är ändå betydligt fler än tidigare.

Vad innebär Livsmedelsverkets subvention i praktiken?
I praktiken innebär Livsmedelsverkets subventioner att jägaren kan skicka in sitt köttprov till oss och få ett snabbt och tillförlitligt analyssvar från ett ackrediterad laboratorium, helt kostnadsfritt.

Varför är det viktigt att kontrollera cesiumhalten i vildsvinsköttet?
Enligt Livsmedelsverket bör man hålla den strålning man utsätts för på så låg nivå som möjligt för att minimera de negativa hälsoeffekterna. Det är därför viktigt att hålla koll på vilka nivåer köttet har som du konsumerar. Det gäller särskilt om du regelbundet äter vildsvinskött.

Är det vanligt med höga cesiumhalter i vildsvinskött?
Ja, det är vanligt med halter på över 1 500 Bq/kg om vildsvinet kommer från ett område som drabbades av nedfall från Tjernobyl. Halten kan dock variera mycket mellan individer, även om de har levt i samma område. Därför är det viktigt att analysera samtliga skjutna vildsvin.

Vilken erfarenhet har Radonova när det gäller mätning av cesium i vildsvin och andra livsmedel?
Radonova startades år 1986 som en följd av Tjernobylolyckan. I 35 år har vi jobbat med analyser av cesium i livsmedel och andra produkter. Vi är idag Sveriges största cesiumlaboratorium med en stor provkapacitet och lång erfarenhet. Vi är givetvis även ackrediterade av SWEDAC enligt ISO 17025.

Genom åren har Radonova samarbetat med bland andra Strålsäkerhetsmyndigheten, Statens Jordbruksverk och Sametinget för strålningsmätning av viltkött. Radonova genomför även cesiumanalyser åt kunder i Europa och Asien. Även om Radonovas kärnverksamhet idag är radonmätning i bostäder och andra lokaler genomför företaget löpande strålningsanalyser i allt från livsmedel till virke.

vildsvinskött

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.