Skip to main content
0

Kunskap möter kreativitet när Carlssons elever gör film om radon

Av november 10, 2020Nyheter

Vad är radon? Hur mäter man radongas? Och vilka hälsorisker finns det? Det kan eleverna i årskurs nio på Carlssons skola svara på. Under hösten har de arbetat med att göra en ämnesöverskridande film om radon som en del av sitt arbete i NO och Bild.

Eleverna har haft vissa ramar med till exempel nyckelord som ska vara med och hur lång deras film ska vara. I övrigt har de arbetat under stor frihet. Projektet som också är en tävling har på så vis främjat både kunskapsinhämtning och kreativitet.

– Att blanda ämnen som NO och Bild tränar många förmågor. Det gäller att kommunicera fakta men också hitta ett format som kan beröra och intressera den som tittar. Här har eleverna visat ett stort engagemang och gått in i uppgiften med stor inlevelse. De har blandat saklighet och pedagogik med humor och bildskapande, säger Anna-Carina Nilsson, elevernas NO-lärare.

– Jag tyckte projektet var kul då det var annorlunda från det vi brukar göra. Det var också mer givande då man fick bestämma hur man skulle presentera fakta. Man fick själv värdesätta vad man tyckte var viktigt inom tidsspannet vi fick. Man lärde sig bättre och pluggade inte bara till ett prov. Sen kanske femtio procent av det man lärde sig sitter kvar, säger Tilde Sundström, en av de medverkande eleverna.

Koppling till vardag och verklighet

Det är inte alltid lätt att knyta skolans uppgifter till vardagslivet. Men det här projektet har gjort att eleverna har kunnat koppla ihop halveringstider, atomnummer och joniserande strålning med den egna hälsan och miljön vi lever i. För många har radon gått från att vara ett relativt okänt ämne till något som berör och kan sättas in i ett sammanhang.

– Känslan är att det har främjat engagemanget och sporrat eleverna ytterligare. Tävlingsmomentet där en extern expertjury korat den bästa filmen har också bidragit till projektets framgång. Eleverna har visat väldigt goda kunskaper när det gäller att arbeta med film, säger Stina Karlsson, lärare i Bild.

– Vi har arbetat med ett projekt där vi gjort en film om radon. Det har varit roligt, intressant och samtidigt väldigt lärorikt. Vi har fördjupat kunskaperna inom alfa-, beta- och gammastrålning och hur de hjälper och påverkar människor. Jag har också lärt mig att det kan finnas blåbetong i väggarna på gamla hus och i källare vilket kan leda till cancer eftersom radon utsänder joniserande strålning när det sönderfaller, säger Alexander Schuterman, elev på Carlssons.

De vinnande filmbidragen

I tävlingsmomentet har juryn utgjorts av Carlssons rektor Susanne Ridner samt Radonovas tekniska chef Tryggve Rönnqvist och sekreteraren i Europeiska Radonföreningen (ERA), José Luis Gutiérrez Villanueva.

  • På tredje plats och med presentkort värda 200 kronor per person: ”Radon Boyz” av Fred Engelbert, Max Sievert och Fredrik Rundgren.
    ”Gruppen har vågat anta en utmaning genom att använda ett annorlunda format. De har nyttjat musik, bild och text på ett säkert sätt.”
  • På andra plats och med presentkort värda 300 kronor per person: ”Men jag har ju aldrig rökt i hela mitt liv” av Michelle Hedelius, Julian Bergholm och Nicolas.
    ”Filmen är gjord med humor och allvar. Radonova skulle utan vidare kunna lägga upp den på den egna hemsidan. Välgjord och informativ.”
  • På första plats och med presentkort värda 500 kronor per person: ”Mission Radon” av Isabelle Maunsbach, Tom Saxon och Olle Stäel von Holstein.
    ”Den här filmen skulle vi också kunna lägga upp på Radonovas hemsida utan vidare. Förutom att de har bra koll på fakta var ’Mission Radon’ rolig att titta på och har ett klart underhållningsvärde.”

– Det här var ett intressant koncept. Vi lärde oss om radon på ett roligare sätt. Man var också motiverad att göra sitt bästa och inte bara plugga in. Det gav mycket mer för jag lärde mig samtidigt som jag hade kul, avslutar medverkande elev Fredrik Rundgren.

Foto: Sebastian Bakai

film radon

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.