Skip to main content
0

Energideklaration och radon

Av september 20, 2017juni 17th, 2019Villa

Sedan några år tillbaka ska man enligt svensk lag, som i sin tur baseras på direktiv från EU, energideklarera sin fastighet. Deklarationen syftar till att inventera byggnader för att se hur energianvändningen ser ut i dessa och är numera en förutsättning när man ska sälja sitt hus vidare. Energideklarationen ska innehålla information om en rad olika faktorer som är avgörande för ett hus energianvändning och en av dessa punkter handlar om radonmätning. Mätning av radon är förstås en mycket angelägen del av deklarationen, men trots detta har denna kontroll utförts i ganska liten omfattning i vissa delar av landet.

Mätning under höst och vinter

För att få ett så säkert resultat av radonmätningen som möjligt ska denna utföras under tiden oktober till april. Det kan bli nödvändigt att sanera huset, om testet visar att det förekommer för höga halter av radon. För inomhusluften räknas ett gränsvärde om 200 Bq per kvadratmeter luft i fastigheten. Dock är det inte bara radonhalten i luften som kan räknas; det går också att göra mätningar av dricksvattnet, vilket är minst lika viktigt. Här gäller ett gränsvärde om 1000 Bq per liter för att man ska kunna dricka sitt vatten. Överskrids detta värde anses vattnet vara otjänligt och därmed olämpligt att dricka.

Lika viktigt i både villa och lägenhet

Radonmätning som en del av energideklarationen är lika viktig i villa som det är i ett hyreshus, eller för den som bor i bostadsrätt. I ett hyreshus respektive en bostadsrättsförening ska ägaren av fastigheten göra en energideklaration, för att det ska vara lätt för den som bor i fastigheten att kontrollera att denna är gjord. Villaägaren bör främst av hälsoskäl kontrollera radonhalten i den egna villan, samtidigt som du enligt lag måste utföra en energideklaration när det blir dags att sälja ditt hus. Har du köpt en tomt som du ska bygga på bör du först undersöka förekomsten av markradon i området, för att försäkra dig om att radonhalten ligger under gränsvärdet.

Join the discussion 2 kommentarer

 • Håkan skriver:

  Hej Kalle
  Fins det något lagkrav på att man skall radoninventera fastigheter, liksom det fans på PCB mm
  Med vänlig hälsning,
  Håkan

  • Kalle Byström skriver:

   Hej Håkan,
   Nej det finns inget lagkrav på att man skall radoninventera fastigheter ännu men det kommer nya EU-regler under 2018 som kan påverka detta framöver.

   Idag har tillsynsmyndigheterna laglig rätt att kräva att en radoninventering utförs men det är upp till tillsynsmyndigheten att kräva det också.

   För bostäder är det kommunerna som är tillsynsmyndighet.

   Med vänlig hälsning,
   Kalle

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.