Skip to main content
0

Cesium i viltkött

Av oktober 6, 2017juni 19th, 2018Cesium

Sedan Tjernobylolyckan 1986 har halterna av radioaktivt cesium i viltkött varit förhöjda i vissa delar av landet t ex i områden kring Gävle och Heby. I samband med olyckan hamnade radioaktivt cesium-137 i naturen och vattnet därför kan man än idag hitta cesium-137 i t ex vilt, fisk och svamp. För människor som får i sig detta genom föda ökar risken att få cancer.

Halterna har gått ned sedan olyckan, men fortfarande hittar man prov som överstiger Livsmedelverkets gränsvärde på 1500 bequerel per kilo kött eller svamp.

Vildsvin får i sig mycket cesium-137

Nyligen sköts ett vildsvin med halter över 16 000 bequerel per kilo i norra Uppland. Problemet med höga halter finns alltså kvar trots att det var mer än 30 år sedan Tjernobylolyckan.

För att känna sig säker ska man mäta, speciellt om man äter stora mängder viltkött. Vi på Radonova har mätt cesium-137 ända sedan 1986 och vi använder en metod där svaret kan erhållas mycket snabbt. Beställ din cesiummätning här för endast 495 kr inkl. moms. Det har ingen betydelse om provet är färskt eller fruset.

Join the discussion 2 kommentarer

 • Bill Karlsson skriver:

  Kan man kontrollera vildsvin, som är rökt och fryst ?

  • Kalle Byström skriver:

   Hej,

   Ja det kan man göra men det vanligaste är att man kontrollerar köttet i samband med slakt och att man vanligtvis väljer ut en del av djuret som inte ska ätas.

   Cesium finns kvar i köttet även om det är rökt och fryst. Det man måste tänka på är att den bit man kontrollerar ska väga 100-200 gram samt att biten får plats i en cylinder med diametern 8cm.

   /Kalle

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.