Skip to main content
0

Akademiska världen viktig del i arbetet med radon

Av mars 16, 2021Radonmätning

Inom ett avgränsat område som radon och radonmätning blir globalt kunskapsutbyte ofta en avgörande framgångsfaktor. Det är också en av anledningarna till att Radonova valt att ta en aktiv roll inom den akademiska världen. När studier och erfarenheter delas skapas bättre förutsättningar att arbeta effektivt för att minska radonets negativa effekter på människors hälsa.

Radonexperter på flera kontinenter genomför regelbundet akademiska studier och tester som delas i olika sammanhang, från vetenskapliga tidskrifter till webbinarier och konferenser som European Radon Week. TraceRadon och RadonNorm är också ett par exempel på viktiga internationella radonprojekt. Den pågående pandemin har inneburit att vissa fältstudier skjutits fram. Samtidigt har flertalet aktiviteter och sammankomster fortsatt och genomförs istället online.

Det akademiska utbytet främjar arbetet i flera led

– Oavsett om vi har en pandemi eller ej behöver forskare, myndigheter och företag forum för att utbyta erfarenheter och dela kunskap. Det arbetet bidrar också till att identifiera vilka områden som kräver ytterligare forskning och studier. Det kan även handla om att utveckla och införa gemensamma mätmetoder och standarder inom radonmätning.

– Med mer än 30 års erfarenhet av radonmätning vet vi hur viktigt det är att ta hänsyn till realistiska förhållanden när man genomför studier. Det räcker sällan att bara utgå från labbmiljön, kommenterar Radonovas José-Luis Gutiérrez Villanueva, sekreterare i European Radon Association (ERA).

– Vi ser även hur forskning och akademiska studier kan främja arbetet med att öka precisionen och tillförlitligheten i olika mätmetoder, instrument och detektorer. De jämförande testerna kan också göra stor skillnad när vi och andra aktörer utvecklar nya metoder och verktyg för radonmätning, avslutar José-Luis Gutiérrez Villanueva.

Akademiska världen

Akademiska arbetet med frågor om radon och radonmätning

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.