Skip to main content
0

AARST uppmärksammar svensk forskning om vikten av att mäta radon på högre våningsplan

Av november 22, 2022Radonmätning

I slutet av oktober var det efter ett par år med begränsande pandemiregler dags för AARST (American Association of Radon Scientists and Technologists) stora konferens i Bellevue, Washington. I år var Radonovas Tryggve Rönnqvist inbjuden för att presentera de studier som genomförts i Sverige och baseras på en mycket stor mängd data som visar på vikten av att mäta radon också på högre våningsplan.

– Det finns mångårig erfarenhet i både USA och Sverige att det enda sättet att ta reda på den aktuella radonsituationen är att mäta. För att understryka vikten av att mäta radon på högre våningsplan ville AARST ha en redogörelse för de studier vi gjort i Sverige. De studierna är relevanta också utanför vårt land och det känns givetvis både viktigt och hedrande när AARST uppmärksammar det arbete vi gjort här, säger Radonovas Tryggve Rönnqvist.

Lungcancerläkare huvudtalare på AARST

– Efter pandemin och ett längre uppehåll kändes det särskilt roligt att få träffa branschkollegorna igen. Förutom den sociala och nätverkande delen är konferensen ett mycket värdefullt tillfälle att få veta mer vad som är på gång i branschen. Det är också bra att olika typer av radonrelaterade frågor kommer upp, inte minst den rent medicinska delen där alla medverkande på något vis arbetar för att minska antalet lungcancerfall orsakade av radon. I år var exempelvis en lungcancerläkare och forskare huvudtalare. Han gjorde en mycket intressant presentation ur ett medicinskt och mänskligt perspektiv, fortsätter Tryggve Rönnqvist.

Metodbeskrivningarna för radonmätning som AARST har upprättat är förhållandevis lika de som används i Sverige. Myndigheten HUD (U.S: Department of Housing and Urban Development) kan ge lån för nybyggnad och renovering av flerfamiljshus. Ett kvalitetskrav är att radonmätningar måste utföras. En förändring sedan ett år tillbaka är att detta måste göras oberoende av radonklassificering av det aktuella området samt att AARST metodbeskrivning måste användas. Det innebär bland annat ett större antal mätpunkter än tidigare (och mätning på alla våningsplan).

Vid årets konferens medverkade över 300 deltagare från en rad olika länder.

Radonova AARST 2022

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.